ZVORNIK: OSVEŠTANE SPOMEN-PLOČE STRADALIMA U DRUGOM SVJETSKOM RATU :: Semberija INFO ::

 

ZVORNIK: OSVEŠTANE SPOMEN-PLOČE STRADALIMA U DRUGOM SVJETSKOM RATU


U zvorničkom naselju Čelopek danas su osveštane spomen-ploče za 50 boraca i civila koji su u Drugom svjetskom ratu poginuli ili odvedeni u logore, a služen je i parastos za 25 poginulih srpskih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomen-ploče izgrađene su u okviru spomen-kompleksa i čine jednu cjelinu, a izgradnju je pomogla Gradska uprava Zvornik.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici Gradske uprave i Gradske boračke organizacije Zvornik.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da je veoma važno što je Mjesni odbor Boračke organizacije izgradio spomen-ploče za borce iz ovog mjesta koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu ili su odvedeni u logore, gdje im se gubi svaki trag.

- Gradska Boračka organizacija nastojaće da se u svim zvorničkim naseljima, čiji su žitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, izgrade spomen-obilježja da se sadašnje generacije sjećaju njihovog stradanja za slobodu i da se vidi koliko je Srba sa ovog prostora poginulo u Velikom ratu, kao vojnici, civili ili su odvedeni u logore - istakao je Ristić.

Sekretar gradske Boračke organizacije Zvornik Aleksandar Despotović rekao je da skoro svaka srpska porodica ima bar po jednog ratnog stradalnika.

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Čelopek Cviko Erić istakao je da se poslije Drugog svjetskog rata planirano prikrivao zločin nad srpskim narodom, pa i ovaj u Čelopeku.

- Nije se smjelo govoriti o stradanju Srba zbog, u to vrijeme, proklamovanog bratstva i jedinstva, pa porodice stradalih nisu smjele ni svijeću da prisluže - rekao je Erić.

On je podsjetio je da je iz ovog mjesta oko 300 boraca bilo u Vojsci Republike Srpske, od kojih je 25 poginulo, uglavnom, na liniji razdvajanja sa muslimanima.

Erić je naveo da je spomenim poginulima napravljen prije nekoliko godina, te da su mještani odavno tražili i da se izgrade dvije spomen-ploče, od kojih će na jednom biti usklesana imena civilnih žrtava, a na drugoj imena boraca.

Izgradnjom ove dvije spomen-ploče, Erić je naveo da je želja stanovnika Čelopeka ispoštovana, te je zahvalio Gradskoj upravi za pomoć pri njihovoj izgradnji.

(SRNA)