Ambasade Srbije u Podgorici: Srbija se nije miješala u izbore u Crnoj Gori :: Semberija INFO ::

 

Ambasade Srbije u Podgorici: Srbija se nije miješala u izbore u Crnoj Gori


PODGORICA - Iz Ambasade Srbije u Podgorici danas je ocijenjeno da je izborni rezultat u Crnoj Gori pokazatelj bratstva, prijateljstva i bliskosti sa Srbijom, te da očekuju značajno poboljšanje odnosa dvije države.

U saopštenju iz Ambasade navodi se da se Srbija ni na koji način nije miješala u izborni proces, poštujući Crnu Goru i suvereno pravo njenih građana da slobodno i demokratski odlučuju.


Iz Ambasade su čestitali svim učesnicima na ostvarenim rezultatima, te pozdravili preliminarne zaključke ograničene misije za posmatranje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori /ODIHR/, kao i mirno izražavanje volje građana na proteklim izborima.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici ističu da je impresivan bio odziv birača uprkos opasnosti od virusa korona, velike vrućine i konstatovanih primjedbi u navedenom izvještaju, što sve, kako su rekli, govori kolika je velika bila želja crnogorskih građana za promjenama.

"Građani Crne Gore izvojevali su tu važnu pobjedu i pokazali koliko su im važni naši bliski odnosi, zajednička evropska budućnost i najbolja moguća saradnja dvije države", navodi se u saopštenju.

Prema izbornim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija, DPS je osvojio 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,55 odsto ili 133.267.

Koalicija "Mir je naša nacija" osvojila je 12,53 odsto ili 51.297 glasova birača, "Crno na bijelo" 5,53 ili 22.649, a Socijaldemokrate 4,10 ili 16.769 glasova.

Lideri tri pobjedničke koalicije juče su dogovorili četiri principa saradnje, ali i ukidanje diskriminatorskih zakona i akata među kojima je i mjesecima osporavani Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Srna / Glas Srpske