PROTESTNA NOTA UNESKU ZBOG RADOVA U DEČANIMA :: Semberija INFO ::

 

PROTESTNA NOTA UNESKU ZBOG RADOVA U DEČANIMA


Ministarstvo kulture i informisanja Srbije danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima Uneska zbog nezakonitih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji i zatražilo da odmah zaštite ovaj ugroženi spomenik kulture.

Generalni direktor Uneska Odri Azule, zamjenik direktora za kulturu Ernesto Otone i direktor Uneskovog Svjetskog centra za nasljeđe Mehtild Resler u dopisu su pozvani da odmah reaguju.

Ministarstvo ih je pozvalo da zaštite ovaj objekat kulturnog nasljeđa koji je dio Uneskove Liste ugrožene svjetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodnim konvencijama, a posebno na Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantnim preporukama.

U saopštenju je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije osudilo ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Tim činom još jednom se pokazalo da se na području takozvanog Kosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti - ističe se u saopštenju.

Lokalne albanske vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani - Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone, saopšteno je ranije iz Eparhije raško-prizrenske.
 
(SRNA)