SJEVERNA MAKEDONIJA: ZAEV PROGLASIO POBJEDU NA IZBORIMA :: Semberija INFO ::

 

SJEVERNA MAKEDONIJA: ZAEV PROGLASIO POBJEDU NA IZBORIMA


Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u četvrtak je proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima nakon što je njegov Socijaldemokratski savez (SDSM) osvojio 46 od 120 mjesta u Sobranju, dva više od rivalske stranke VMRO.

Prema podacima Državne izborne komisije, poslije obrađenih 93,94 odsto biračkih mesta, Socijaldemokratski savez Sjeverne Makedonije vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova.

Iako rezultati nisu konačni, ovi podaci Državne izborne komisije govore kako će Demokratska unija za integraciju (DUI) presuditi o tome ko će sastaviti vladu, a dobila je 15 mjesta u Sobranju.

DUI je potvrdio poziciju najuticajnije stranke koja zastupa Albance u Sjevernoj Makedoniji. U savezu sa SDSM-om oni bi imali osiguranu vladajuću većinu.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da su građani izašli i glasali za jedinstvo, solidarnost, za red i pravdu, za bolje danas i bolje sutra.

Izlaznost na izborima za koje je registrovano oko 1,8 miliona glasača, bila je nešto iznad 50 odsto. 

Inače, izbori u Severnoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije kovida 19 odloženi za 15. juli.

Semberija info