Vučić: Ukidamo vanredno stanje najverovatnije krajem aprila ili u maju :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Ukidamo vanredno stanje najverovatnije krajem aprila ili u maju


Фото - Танјуг
BEOGRAD - Ukidamo vanredno stanje najverovatnije krajem aprila ili u maju, ali o tome neću odlučivati ni ja, niti premijerka Ana Brnabić već stručnjaci, epidemiolozi, izjavio je jutros predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ističe da u svakom slučaju nije vidovit i da će odluka biti donijeta tako da se ne ugrozi zdravlje ljudi i kako ljekari kažu.

On je gostujući na Prvoj preko video linka iz Predsjedništva Srbije rekao da treba da počne da opada broj zaražnih na respiratorima i da počne da raste broj pacijenata u privremenim bolnicama, kao i da dvije nedjelje za redom imamo pad broj zaraženih.

"Ne znam, neću ja donositi arbritrarnu odluku, niti vlada ili Ana Brnabić, već struka. Čekaćemo kada nam lekari kažu", rekao je Vučić.

Ističe da, sa druge strane, ne smiju ni da zakasne u ukidanju vanrendog stanja zbog ekonomije pošto ekonomske trka počinje, kao što nisu zakasnili u određivanju teških mjera i bili među prvima koji su ih uveli.

Dodao je da će najkasnije, kako kažu stručnjaci, biti otvorene škole.

Vučić je napomenuo po pitanju ukidanja vanrednog stanja da idu i provomajski uranci, slava Ðurđevdan i da je potreban oprez.

Kaže da i kada budu, na primjer, otvoreni kafići da će morati još sigurno mjesec dana da se poštuju mjere.

"Tražićete od nas da isplaćujemo sve plate i penzije i da imate struju dovoljno, a mi prihode sada nemamo, jer niko ništa ne radi", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je zato sa strukom razgovarao o ukidanju vanrednog stanja jer, kako kaže, moramo da počnemo da razmišljamo i o ekonomiji i životu ljudi.

"Ja sam prvi put optimista, mislim da ćemo stvari moći da držimo pod kontrolom i budemo disciplinovani i odgovorni", rekao je Vučić.

Kaže da će najteže biti sa otvaranjem škola i da je pitanje kada i kako će ta odluka moći da bude donijeta.

"Ali, se nadamo da u relativno kratkom vremenskom perodu možemo da krenemo u značajnije otvaranje fabrika i ugostiteljskih i turističkih objekata u kojima nema masovnog okupljanja", rekao je Vučić.

Upitan kako vidi izjavu epidemiologa Predraga Kona da u ovoj utakmici Srbija uspješno vodi, ali da je završeno tek prvo poluvrijeme, Vučić je rekao da i on insistira na rezultatu na semaforu i da to bude pošten rezultat, a ne da se građani varaju.

S tim u vezi, istakao je da Srbija prijavljuje sve smrtne slučajeve na koje je uticala korona virus, kao posljedicu upravo virusa korona, za razliku od nekih zemalja.

Vučić kaže da je Srbija, zahvaljujući ogromnom radu struke, ali i organizovanju države i činjenici da država mnogo bolje funkcioniše nego što su mnogi drugi očekivali, postupila dobro u ovoj krizi.

"Ne smemo zaboraviti da je Srbije prethodne dve godine u pet zemalja u Evropi po rastu, očekuem da i ove godine budemo u pet najboljih, odnosno najmanje loših, jer niko neće biti dobar, a da sledeće godine budemo među prve tri najbolje", rekao je Vučić.

​Tanjug / Nezavisne novine