EVROPSKA KOMISIJA POZITIVNO OCIJENILA NAPREDAK SJEVERNE MAKEDONIJE I ALBANIJE :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA KOMISIJA POZITIVNO OCIJENILA NAPREDAK SJEVERNE MAKEDONIJE I ALBANIJE


Evropska komisija pozitivno je ocijenila napredak Sjeverne Makedonije i Albanije u reformskom procesu, te je za obje zemlje ponovila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
 
 
U dokumentu stoji da su Sjeverna Makedonija i Albanija pojačale napore i pokazale dalje opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima.

“Shodno tome, osnove preporuke Komisije za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dalje važe”, stoji u dokumentu Evropske komisije.


Ovakvom konstatacijom Evropske komisije, i u kombinaciji sa novom usvojenom metodologijom u pristupnim pregovorima, otklonjene su sve prepreke za saglasnost zemalja članica u procesu otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je na samitu u oktobru 2019. godine blokirao pozitivnu odluku, izjavio je nedavno da će ukloniti veto, ukoliko rezultati izvještaja Evropske komisije o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni.

"Izvještaj čekamo u martu, te zavisno od toga da li su rezultati pozitivni, i ako se uspostavi povjerenje, onda bismo trebali biti u mogućnosti da otvorimo pregovore", izjavio je Makron na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti.

U izvještaju Evropske komisije se ističe da je Sjeverna Makedonija pokazala opipljive rezultate u stalnom provođenju reformi vezanih za Evropsku uniju i na dobrosusjedskim odnosima.

“Što se tiče reformi, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima Vijeća Evropske unije, a koje obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravomoćne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou”, stoji u zaključcima izvještaja.

U posebnom izvještaju o Albaniji  ističe se da je zemlja pokazala konkretne rezultate u kontinuiranom provođenju reformi vezanih za Evropsku uniju.

“Naročito u pogledu oblasti identifikovanih u Zaključcima Vijeća Evropske unije došlo je do napretka na sljedeći način: dalje unapređenje procesa ponovne procjene sudija i tužilaca, posebno popunjavanje svih prioritetnih dosijea”, stoji u dokumentu.

Nakon što je Komisija u maju 2019. godine dala daljnje pozitivne preporuke, Vijeće je odgodilo odluku prvo do juna, a zatim do oktobra 2019. godine.  Ni u oktobru Evropska unija nije uspjela da se usaglasi i odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, bez obzira na bezuslovnu preporuku Evropske komisije koja je smatrala da su obje zemlje ispunile sve neophodne uslove.

Francuska, koja je blokirala odluku, uslovila je otvaranje ovog procesa izmjenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

Početkom februara Evropska komisija je predstavila metodologiju kojom se mijenja način pregovaranja o pristupu a koja će se primjenjivati na zemlje koje će tek početi proces pregovaranja.

Poseban izvještaj Evropske komisije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju je izrađen upravo da bi poslužio zemljama članicama Evropske unije, da se uvjere da li su obje zemlje nastavile sa naporima u reformskom procesu.

Sjeverna Makedonija čeka na otvaranje pregovora od 2009. godine, a Albanija od 2018.

U svjetlu ovog izvještaja, vjerovatna pozitivna odluka će biti donijeta na samitu koji će se održati 27. i 28. marta u Briselu.
 
portal Semberija info (M. Rešidović)