Putin na sastanku prvo izrazio saučešće Erdoganu :: Semberija INFO ::

 

Putin na sastanku prvo izrazio saučešće Erdoganu


MOSKVA - Izjavom saučešća povodom nedavne pogibije turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je susret sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o postizanju primirja u Siriji.


Putin je na početku sastanka u Moskvi ocijenio da je situacija u Idlibu postala toliko napeta da zahtijeva njihove direktne razgovore, prenosi Rojters.

Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje budu donijete na današnjem sastanku olakšati situaciju na sjeverozapadu Sirije, gdje su konflikti proteklih nedjelja eskalirali.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turska i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

Konflikt u regionu Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Prošle nedjelje je 33 turskih vojnika poginulo u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, nakon čega je Erdogan pokrenuo ofanzivu "Prolećni štit".

Borba za Idlib, koji predstavlja posljednju velika oblast na sjeverozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema ocjeni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

Tanjug / Glas Srpske