CVIJANOVIĆEVA PORUČILA DA ĆE SE RS BORITI ZA SVOJ INTEGRITET :: Semberija INFO ::

 

CVIJANOVIĆEVA PORUČILA DA ĆE SE RS BORITI ZA SVOJ INTEGRITET


Foto: Srna
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras u Beogradu da je u proteklih 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske stalo mnogo iskušenja, ali i lijepih stvari, mnogo osporavanja, ali i mnogo ostvarenih rezultata, ali ono što je nepromijenjeno jeste svijest o važnosti njenog postojanja i odlučnost da se Republika Srpska dalje razvija i jača.

– Čast i zadovoljstvo mi je što sam večeras u Beogradu i što već tradicionalno, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, obilježavamo dva izuzetno značajna datuma – 9. januar 1992. godine, dan nastanka Republike Srpske i 28. februar 1992.godine, dan kad je Republika dobila svoj Ustav”, rekla je predsjednik Republike u obraćanju na prijemu povodom Dana Republike i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Ona je naglasila da u zemlji koja bi trebalo da bude zajednička, Republika Srpska se svakodnevno suočava sa brojnim problemima.

– BiH uporno iskazuje deficite na brojnim poljima – to je država bez elementarnog unutrašnjeg dogovora, a međunarodni intervencionizam je učinio da ona više posrće nego što je kadra da bilježi bilo kakve uspjehe. Mi ne želimo da nosimo ni odgovornost ni političke terete zato što je neko drugi učinio da ona funckcioniše na sili, a ne na pravu i ustavu, na prijetnjama, a ne na dogovoru i dijalogu – poručila je Cvijanovićeva.
Ona je navela da nisu nove pojave to da su Srpska i njeni simboli i nadležnosti pod stalnim udarima onih koji su ranije nametali lažni narativ o ratu i stradanju, a kasnije o tome da je Srpska navodno krivac za neostvarenje BiH kao neke funkcionalne zemlje.

Predsjednik Srpske je konstatovala da je politika dvostrukih standarda opšteprisutna u cijelom regionu i zato region i jeste u neredu.
 
– Mi nosimo odgovornost prema očekivanjima naših građana, a ta očekivanja su jasna – očuvati nadležnosti Republike, očuvati mir i stabilnost, razvijati Republiku i praviti ambijent za bolji život naših građana – naglasila je Cvijanovićeva.

Nažalost, istakla je ona, mnogi domaći i strani politički akteri u BiH, ali i izvan nje, Republici Srpskoj pokušavaju osporiti prava koja su joj Ustavom zagarantovana.

U ovakvim okolnostima, naglasila je ona, Republika Srpska je prinuđena da se svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima bori za svoj integritet i svoju ustavnu poziciju.

Ona je naglasila da jedini pravi oslonac koji Republika Srpska ima na putu razvoja i prosperiteta jeste Srbija.

– Zbog toga sam zahvalna državnom rukovodstvu na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na podršci i konkretnim projektima koji su uz pomoć Srbije realizovani na području Republike Srpske. Čvrsto smo opredijeljeni da i dalje njegujemo naše bratske i neraskidive veze sa Srbijom, te dodatno jačamo saradnju za koju možemo reći da je danas intenzivnija nego što je bila ikada u prošlosti-  rekla je Cvijanovićeva.

Uostalom, rekla je predsjednik Republike, sama činjenica da se večeras zajedno, u srcu Beograda, obilježavaju dva ovako važna praznika za Republiku Srpsku, dovoljno govori o tome da odnosi Srpske i Srbije uveliko prevazilaze one formalne koji su definisani Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

​(Srna)