MAĐARSKA ŽELI SRBIJU U NOVOM SAVEZU NARODA SREDNjE EVROPE :: Semberija INFO ::

 

MAĐARSKA ŽELI SRBIJU U NOVOM SAVEZU NARODA SREDNjE EVROPE


Foto: Bernadett Szabo / REUTERS
Mađarski premijer Viktor Orban u svom godišnjem obraćanju naciji svrstao je Srbiju među države sa kojima je njegova zemlja pronašla zajedničke temelje i gradi saveze, piše Politika.

List navodi da je Orban imenovao prijateljske susjedne zemlje, a to su Slovačka, Srbija, Hrvatska i Slovenija.
Politika podsjeća da je Orban, obraćajući se “umornoj briselskoj eliti”, istakao da je “istorija ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez, utemeljen na njihovim nacionalnim interesima”, koji bi im omogućio da se brane od prijetnji sa Istoka i Zapada.

Nasuprot federalističkom principu gradnje EU, mađarski premijer smatra da Evropa treba da se gradi na osnovama nacionalnih suverenih država.

– Priča o uspjehu svakog naroda u usponu počinje jačanjem samopoštovanja, a lično samopoštovanje građana zemalja u nevolji može se vratiti samo uz samopoštovanje svoje nacije. Vraćanje nacionalnog samopoštovanja ključ je, stoga, uspona naše nacije – rekao je Orban.
 
On je istakao da je Budimpešta naučila da ne mora svima da se dopadne jer Evropa nije u Briselu.

– Evropa smo mi. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope – rekao je Orban.

Politika piše da je Orban i ranije koristio slogan američkog predsjednika Donalda Trampa prilagođen domaćim potrebama, ali je tokom njegovog godišnjeg obraćanja naciji u nedjelju, 16. februara, rečenica “Mađarska na prvom mjestu” dobila značenje programskog koncepta.

List ocjenjuje da su Orbanove izjave u skladu sa njegovim političkim programom da se nametne kao lider centralne i istočne Evrope, koja, osim Višegradske grupe, obuhvata širi prsten država ranije nazvanih hrišćanskim demokratijama.

Ocjenivši da je posljednja decenija predstavlja deset najuspješnijih godina u posljednjih stotinu godina mađarske istorije, Orban je istakao da je, pošto je Međunarodni monetarni fond /MMF/ “poslao kući”, otvoreno 850.000 radnih mjesta, da su uređene finansije zemlje i da se krenulo ka ponovnom ujedinjenju nacije.

– Da je mađarska Vlada slušala savjete MMF, ležala bi u bolničkom krevetu, iz nje bi visile cjevčice MMF i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša – rekao je Orban.

Orban, navodi list, i dalje zadržava distancu prema politici EU ka migrantima, tvrdeći da su “prava nasilnih kriminalaca postala važnija za donosioce odluka od prava građana koji se pridržavaju zakona”.

(Srna)