Brnabić: Vučić s Dodikom i Cvijanovićevom i o pomoći za Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Vučić s Dodikom i Cvijanovićevom i o pomoći za Srpsku


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u subotu, 15. februara, sa zvaničnicima iz Republike Srpske i predstavnicima Srba iz Crne Gore o tome kako može da im pomogne, a država Srbija će se truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost, izjavila je danas predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara", rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla i da neće prisustvovati sastanku u subotu pošto će otputovati na bezbjednosni forum u Minhen, prenijeli su beogradski mediji.

"Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da te probleme treba rješavati diplomatskim putem, na oprezan način.

Vučić je pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović i političke predstavnike Srba iz Crne Gore na sastanak u subotu, 15. februara, zbog situacije u BiH i Crnoj Gori.

Dodik je najavio da će od Vučića u razgovoru u subotu tražiti razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, uz ocjenu da je nova odluka Ustavnog suda BiH o imovini pokazatelj da je namjera tog suda da uruši snagu Republike Srpske.

"Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, da ne pričam u Federaciji i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor", rekao je Dodik za RTS.

Cvijanovićeva je juče rekla da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH prema kojem u tom sudu neće biti stranih sudija.

U Crnoj Gori se već mjesecima, četvrtkom i nedjeljom, organizuju mirne litije zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u toj državi.

Srbija će u subotu, 15. februara, obilježiti Sretenje - Dan državnosti.

​Srna / Nezavisne novine