Makedonija na korak od NATO-a :: Semberija INFO ::

 

Makedonija na korak od NATO-a


SKOPLjE - U makedonskom Sobranju počela je svečana sjednica na kojoj će biti ratifikovan Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu.

Prijevremena ratifikacija ovog protokola, na koju se odlučila makedonska skupština zbog predstojećeg izbornog procesa, imaće odloženo dejstvo, sve do ratifikacije u španskom parlamentu, koja bi, kako se najavljuje, trebalo da se dogodi u martu.

Na svečanoj sjednici obratiće se predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik parlamenta Talat Džaferi, tehnički premijer Oliver Spasovski, kao i koordinatori poslaničkih grupa.

Pristupanje NATO savezu nije jednostavno učlanjenje u međunarodnu organizaciju, kaže predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

"NATO je savez zemalja koji se zasniva na međusobnoj političkoj i odbrambenoj solidarnosti i zajedničkim vrijednostima", kazao je Pendarovski i dodao da učlanjenje u savez znači privilegiju, ali i veliku odgovornost.

Nakon glasanja poslanika i prisutnih obratiće se predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Atila Mesterhazi. Sjednici prisustvuju i bivši predsjednici i premijeri SM, lideri političkih stranaka, kao i predstavnici javnog života, diplomatskog kora i ambasadori zemalja članica NATO-a.

Nakon ratifikacije planirana je ceremonija podizanja zastave NATO-a ispred Sobranja.

Tanjug / Nezavisne novine