Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana :: Semberija INFO ::

 

Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana


Povodom puštanja u rad gasovoda Turski tok, čiji će jedan krak ići i do Srbije, njemačka štampa ocjenjuje da Turska želi da postane energetsko raskršće, kao i da će gasovod povećati postojeću zavisnost od ruskog gasa.

Njemački Zidojče cajtung navodi da je Turski tok sagradio Gazprom - za ruski gas koji za sada teče u Tursku i dodaje da će novi gasovod tamo povećati već postojeću zavisnost od ruskog od gasa.

List objašnjava i da bi jedna druga, skoro gotova cijev, trebalo da potom isporučuje ruski gas preko Bugarske i Srbije - i u Evropu.

"Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov su takođe bili pozvani na ceremoniju u Kongresnom centru u Istanbulu. I Bugarska želi da postane energetsko raskršće i zato, kao i Srbija, prihvata zavisnost od Rusije", piše Zidojče cajtung uz komentar da su Turska i Rusija na Balkanu rivali, koji se nadmeću za uticaj, prenosi Dojče vele.

Gasovod je komentarisao i novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens koji ističe: "Izolovano i kratkoročno gledano, povezivanje sa Turskim tokom može biti od prednosti za zemlje regiona. No, Moskva i Ankara time dobijaju pristup dijelu energetske bezbjednosti u krhkom svijetu malih država Jugoistočne Evrope".

Martens dalje objašnjava da to nisu umirujući izgledi za EU čiji se uticaj smanjuje i zato što perspektiva članstva u EU nije više kredibilna otkako je Francuska prošle godine stavila veto na pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Njemački novinar ocjenjuje da će EU, Berlin i Pariz u Jugoistočnoj Evropi će sve više dospijevati u pozadinu, ako ne budu igrali aktivniju ulogu.

U istom listu objavljen je poduži tekst više novinara u kome se ocjenjuje da se posebno jasno u Srbiji pokazuje povećanje uticaja koji sa novim projektom Rusija i Turska dobijaju pred kućnim pragom EU, dodajući da u Srbiji ruski energetski koncern Gazprom može da nastavi sa učvršćivanjem svog vodećeg položaja priključivanjem srpske mreže gasovoda na Turski tok.

"U Srbiji Turskim tokom rukovodi Gastrans, zajedničko preduzeće Gazproma i državnog gasnog preduzeća Srbijagas. Partneri nastoje da uspostave punu kontrolu tržišta i da se izoluju od konkurencije. To ne važi samo u pogledu prodaje i sprovođenja, već i na planu skladištenja gasa", ocjenjuje se u tekstu.

Dodaje se da jedini srpski podzemni rezervoar gasa pripada većinski Gazpromu Germanija, firmi koja je u vlasništvu Gazprom eksporta, a da novi gasovod i isporuke u Srbiji kontroliše gotovo isključivo Gazprom.

Dirk Bušle, zamjenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, rekao je da su se u Srbiji između usklađenosti sa evropskim pravom i kontrole na srpskom gasnom tržištu očito odlučili za ovo posljednje.

Tanjug/Nezavisne novine