PROFESORI, PISCI I GLUMCI APEL ZA ODBRANU SPC POTPISALO OKO 9.000 INTELEKTUALACA IZ REGIONA :: Semberija INFO ::

 

PROFESORI, PISCI I GLUMCI APEL ZA ODBRANU SPC POTPISALO OKO 9.000 INTELEKTUALACA IZ REGIONA


Foto: Privatna arhiva
Oko 9.000 intelektualaca iz cijelog regiona potpisalo je za tri dana Apel za odbranu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, u kojem traže da se prekine sa nasilnim i protivpravnim pokušajem brisanja istorijskih i imovinskih prava SPC.

U apelu, koji su potpisali episkopi SPC, članovi SANU, profesori univerziteta, pisci, reditelji, glumci, muzičari, novinari iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i rasijanja, zahtjeva se da se anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa obustavi trenutno i u svakoj svojoj pojavi, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U tekstu Apela navodi se da se donošenjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti direktno krši sloboda vjeroispovijesti i pravo na imovinu eparhija SPC na teritoriji Crne Gore.
 
Posebno se ukazuje na činjenicu da od tri vjerske zajednice udaru zakona podliježe samo SPC, budući da su položaj i prava ostalih uređeni posebnim zakonskim aktima.

– To znači da ovaj “zakon”, iako tobože pisan za sve vjerske zajednice, defakto ima karakter leks specijalisa usmjerenog isključivo protiv SPC, sa izrazito diskriminatornom namjerom, radi, u krajnjem, ukidanja njene pravne egzistencije – navodi se u tekstu.

Među prvih 100 potpisnika Apela su mitropolit Amfilohije, episkopi Joanikije, Atanasije, predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, akademici Matija Bećković, Vasilije Krestić, Miro Vuksanović, Slavenko Terzić, Ljubodrag Dimić.

Apel su potpisali i profesori Branko Letić, Mira Radojević, Slobodan Samardžić, Slobodan Antonić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković, pisci Alek Vukadinović, Gojko Đogo, Vladimir Kecmanović, Ljiljana Habjanović Đurović.

Svoj potpis dali su i glumci Miloš Biković, Nenad Jezdić, Viktor Savić, Vuk Kostić, Slaviša Čurović, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, članovi benda Beogradski sindikat, novinari Nikola Vrzić, Aleksandar Lazić, Gojko Raičević i mnogi drugi.

(Srna)