Poskupjela kafa u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Poskupjela kafa u Srbiji


Foto: Pixabay
Kafa u prodavnicama u Srbiji je poskupjela, a kako navode beogradski mediji poskupljenje se kreće od 30 do 55 dinara na sto grama kafe, dok proizvođači ističu da posluju u okruženju visokih cijena sirovina i usluga koje važe na svjetskim berzama.

U Atlantik grupi, najvećem proizvođaču kafe u Srbiji navode da su visoke cijene uzrokovane slabijom berbom kafe, logističkim problemima s pristizanjem brodova, malom raspoloživošću kafe na spotu, te involviranošću fondova na berzama.

Kod "arabike" je zbog logističkih problema dostave kafe iz Brazila kasnila isporuka kafe od kraja 2023, fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kafe u zemljama konzumenata i podigli nivo berze, a time i cijenu arabike na visok nivo, rečeno je Tanjugu u ovoj kompaniji.

Što se "robuste" tiče, dodaju da ove godine postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti i to zbog nepovoljnih vremenskih uslova, u zemljama porekla, jer je zbog vremenskih prilika podbacila berba u Vijetnamu i Indoneziji, zemljama odakle stiže najviše ove vrste kafe.

Problem visoke cijene, kako navode, nastaje i zbog izazova u transportu, koji se ogledaju u napadima na tranzitne brodove, jkao i produženom vremenu tranzita.
           
(Nezavisne)