Kolinda odala počast osuđenom ratnom zločincu :: Semberija INFO ::

 

Kolinda odala počast osuđenom ratnom zločincu


ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook) odala je počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Kitarovićeva je na ovoj društvenoj mreži objavila fotografiju na kojoj se nalaze Praljak, hrvatska zastava i bijeli krst.

Istu fotografiju objavio je u petak i njen savjetnik Tomislav Madžar, prenosi portal Indeks (Index).

Kitarović nije željela ni posthumno da oduzme odlikovanja Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala poštovati.

Ona nije prisustvovala na komemoraciji Praljku, rekavši da se država vodi razumom, a ne emocijama.

U petak su se navršile dvije godine od izricanja haške presude hercegovačkoj šestorci - vojnim i civilnim liderima Herceg-Bosne za ratni zločin u BiH.

Praljak, koji je neko vrijeme bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane, nakon izricanja kazne povikao je da nije ratni zločinac i popio otrov.

Hrvatska nacionalistička desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, a u Lisinskom je održana komemoracija o kojoj su pisali strani mediji poput "Vašington posta", "Asošiejtid presa" i AFP-a, koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zločine.

Premijer Andrej Plenković i Kitarovićeva su žestoko kritikovali presudu u kojoj se hercegovačka šestorka osuđuje za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u kome je učestvovao i tadašnji državni vrh Hrvatske.

SRNA/Nezavisne novine