KAKO SE NEKAD UČILO? :: Semberija INFO ::

 

KAKO SE NEKAD UČILO?


U centru Beograda, u Uzun Mirkovoj ulici broj 14, nalazi se jedan od najstarijih i najneistraženijih gradskih muzeja, Pedagoški muzej.

Osnovan  6.  novembra 1896.  godine, odnosno 24. novembra po Julijanskom  kalendaru, muzej, čiji je prvi upravnik bio Dimitrije J. Putniković,  više od  jednog vijeka čuva na hiljade udžbenika, nastavnih sredstava, fotografija i dokumenata koja prate razvoj školstva, prosvete i pedagogije u Srbiji, s početka 19. vijeka,  pa sve do danas.



Tokom svog postojanja Pedagoški muzej se nekoliko puta selio, da bi 1969. godine bio smješten u zgradu Beogradske realke, podignute sredinom devetnaestog vijeka, odnosno u kući Cvetka Rajovića, tadašnjeg upravitelja varoši beogradske, gdje se i danas nalazi.



Pedagoški muzej ima  više od 50.000 predmeta. Eksponati su svrstani u četri zasebne zbirke: Zbirka udžbenika i pedagoške literature, Zbirka školske opreme i nastavnih sredstava, Zbirka školske dokumentacije i medijateke i Zbirka arhivske građe i dokumenata.

Posjetioci muzeja, a posebno oni najmlađi, imaju priliku da se na zabavan, vizuelno atraktivan način upoznaju sa svim onim što čuva Pedagoški muzej.

Portal Semberija INFO (M. Rešidović)