SAJAM KNjIGA U BEOGRADU - PRAZNIK PISANE RIJEČI :: Semberija INFO ::

 

SAJAM KNjIGA U BEOGRADU - PRAZNIK PISANE RIJEČI


Sajam knjiga U Beogradu, jedna od najpoznatijih kulturnih manifestacija u jugoistočnoj Evropi, održava se krajem oktobra, obično u pretposljednjoj sedmici ovog jesenjeg mjeseca. 

Ove godine je imao 64. izdanje, a održan je, tradicionalno, na Beogradskom sajmu, pod sloganom ,,Pismo = glava“,  u periodu od 20. do 27. oktobra.  



Tokom osam dana posjetioci su mogli da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, antikvarnim knjigama i stripovima. 

Sajam knjiga predstavlja mjesto na kome domaći i strani pisci i izdavači knjiga imaju priliku da predstave sebe i svoje književno djelo beogradskim knjigoljupcima, kao i knjigoljupcima iz cijele Srbije i regiona koji upravo zbog sajma knjiga tih dana pohode Beograd . To i čine, i to u jako velikom broju, iz godine u godinu.

Od samog početka zamišljen je i kao mjesto susreta domaće sa stranom literaturom, spajanja književne kulture istoka i zapada, stranih izdavača sa domaćim, te, najvažnije,  čitalačke publike sa književnicima čija djela obožava, bilo da su u pitanju domaći ili strani autori. 

Osim stranih izlagača i pisaca, kao i prilike da se upozna sa njihovim radom, od 2002. godine Međunarodni beogradski sajam knjiga uveo je ,,počasnog gosta“.

Počasni gost je zemlja čija se književnost i izdavačka produkcija posebno prezentuju. Ovako domaća publika koja je posebni ljubitelj jezika, književnosti i kulture određene zemlje ima dodatni razlog da dođe na sajam, a ona koja to još nije postala - da se upozna sa njenom kulturom. 

Na taj način sajam knjiga u Beogradu uspješno ostvaruje jedan od svojih najvažnijih ciljeva, a to je uspostavljanje jakih i živih kulturnih veza sa drugim zemljama, a istovremeno i ostvarivanje značajnog kulturološkog uticaja. 

Status počasnog gosta na ovogodišnjem Sajmu knjiga uživao je Egipat. Posjetioci su preko niza planiranih aktivnosti imali mogućnost da upoznaju tajne kaligrafije, da slušaju o egipatskim piscima i da učestvuju u kreativnim radionicama.

Na prvom izdanju Sajma knjiga u Beogradu posjetiocima se  predstavilo 60 domaćih i 26 stranih izdavača, da bi vremenom postajao sve poznatiji, veći i znamenitiji. Tako se prošle godine na Sajmu knjiga predstavilo 980 izlagača od kojih 480 domaćih, tokom Sajma održano je 607 različitih programa, a bilo je akreditovano 1.300 novinara.  Zaslužio je epitet ,,kultnog“, kao i to što je nazivan ,,praznikom knjige“ i ,,svetkovinom literature“.

Semberija INFO/ M. Rešidović