Blinken pozvao na hitnu deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova :: Semberija INFO ::

 

Blinken pozvao na hitnu deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova


Фото - Анадолија

Američki državni sekretar Antoni Blinken osudio je nasilje nad KFOR-om i eskalaciju na sjeveru Kosova. Blinken je u pisanoj izjavi za medije pozvao sve strane da preduzmu hitne mjere za deeskalaciju tenzija.

"Sjedinjene Države osuđuju neprihvatljivo nasilje nad trupama KFOR-a predvođenim NATO-om, organima za sprovođenje zakona i novinarima. Odluka Vlade Kosova da prisili pristup opštinskim zgradama oštro je i nepotrebno eskalirala tenzije", istakao je Blinken.

On je naveo da premijer Kosova Albin Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz blizine, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije treba da smanje bezbjednosni status Vojske Srbije i da apeluju na Srbe na Kosovu da se uzdrže od daljeg nasilja.

"I Kosovo i Srbija bi trebalo odmah da se ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa", poručio je Blinken, saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Država na Kosovu.


​AA / BHRT