Zaposleni probili kordon KFOR-a ispred opštine Zvečan, policija tzv. Kosova upotrijebila suzavac :: Semberija INFO ::

 

Zaposleni probili kordon KFOR-a ispred opštine Zvečan, policija tzv. Kosova upotrijebila suzavac


Snage Kfora sa vojnicima naoružanim dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija raspoređene su jutros ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici Kfora propustili. Trenutno je mirno, navodi RTS.

 Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je od predsjednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

Tokom susreta sa Ristučijem, Rakić je zatražio da se tzv. kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da albanski "gradonačelnik" podnese ostavku.

Mediji prenose da je Ristuči najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, "doći do pucnjave".

Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan. Oni razgovaraju sa predstavnicima tzv. kosovske policije ispred zgrade opštine.

Milović je rekao da traže da se duge cijevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili prije 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice - Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

- Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne smije nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovdje po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod - poručio je Milović.
 
(RTRS-Agencije)