Srbija: Brnabić odbacila sve zahtjeve poljoprivrednika, sutra protesti :: Semberija INFO ::

 

Srbija: Brnabić odbacila sve zahtjeve poljoprivrednika, sutra protesti


Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas sve zahtjeve poljoprivrednika Srbije koje je prošle nedjelje uputilo više udruženja stočara i ratara, izjavio je nakon sastanka predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić.

On je za Betu rekao da su sastanku prisustvovali samo premijerka Brnabić i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Marijan Rističević.

"Brnabić je odbacila sve zahtjeve, rekla je da o njima možemo da razgovaramo tek sljedeće godine. Oni su nam ispirali mozak, mi smo ih prekidali i to je trajalo dva sata", rekao je Ćurčić.

On je takođe naveo da je poslije sastanka stigla ponuda savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede Nenada Dolovca da predstavnici tih uduženja u četvrtak razgovaraju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je taj zahtev odbijen.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije i Udruženja "Naše mleko", Banski paori, poljoprivrednici Bavništa i Stiga i još neka su prošle nedjelje saopštili Brnabić da traže subvencije po hektaru od 300 evra, garantovanu cijenu mlijeka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), cijenu dizela na koju se neće obračunavati akciza i PDV i subvencije po grlu goveda od 40.000 dinara.

Dogovor je bio, kako je rekao Ćurčić, da se zahtjevi analiziraju i danas saopšte rezultati.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, najavio je Ćurčić, sutra će se sa mehanizacijom okupiti prije podne ispred zgrade Sajma u Novom Sadu, a danas će se dogovoriti gdje će, oko podne, početi blokade u ostalim gradovima.

On je rekao da će ukoliko predstavnici Vlade Srbije do četvrtka ne ispune zahtjeve, krenuti sa mehanizacijom za Beograd. 

Predsjednik Udruženja "Stig" iz Požarevca Nedeljko Savić rekao je za N1 da nije iznenađen odgovorom vlade. 

"Da bi se ovo ispunilo i poljoprivreda krenula naprijed, potrebno je dosta novca. Nemamo razumijevanje vlade i predstojećim akcijama pokušaćemo da skrenemo pažnju na nas", rekao je Savić.


BETA / BHRT