Patrijarh Porfirije: Nemojte da proterujete veru iz škola :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Nemojte da proterujete veru iz škola


Patrijarh pozvao na slogu i molitvu, ali i ukazao na mnogobrojne napade na Srpsku Pravoslavnu Crkvu


Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije pozvao je vernike i sve građane na Spasovdansku litiju, uz apel „da se verom i molitvom, a ne sukobima, svađama i podelama obratimo Gospodu da bude uz nas”.

U besedi posle svete Liturgije koju je služio u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi Njegova Svetost je pozvao na molitvu „za našu decu, za mir, razumevanje kao i spozpaju da smo svi jedni drugima potrebni”. Patrijarh je podigao glas protiv zloupotrebe tragedija za prikrivenu kampanju čija je meta Srpska Pravoslavna Crkva i njeno učenje.

– Najpotrebnija nam je molitva. I nemojte da sklanjate veru iz javnog prostora, nemojte da je izgubimo iz škola, kao deo veronauke, kao obaveznog izbornog predmeta. Veronauka je već svedena na program koji nema svoje stalno mesto u školskom sistemu. Zato pozivam da se vera ne proteruje i ne uskraćuje onima koji imaju potrebu za njom. Time rušite sve svoje napore, sve što izgrađujete, a svaku bitku koju vodite osuđujete na neuspeh – rekao je patrijarh Porfirije.
Njegova Svetost je podsetio na čestu zamenu teza pod velom „mešanja Crkve u državu” kako bi joj se prišila nepostojeća odgovornost. – Čujemo i da je Crkva kriva i za nasilje nad ženama. Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi videti da ste mapipulisali i lagali. Do sada na to nismo odgovarali, jer se molimo Bogu i za vas koji optužujete. Nikome ništa niko ne nameće kada je reč o Hristu i Jevanđelju. Hrist se ne može nametnuti, ali se ne može ni oteti – upozorio je patrijarh Porfirije.

Srpski prvojerarh je ukazao da je Crkva živa i da nema potrebe da je iko nameće. – Crkva nema takvu nameru, jer onda ne bi bila Crkva. Ima onih koji izražavaju svoje nezadovoljstvo u odnosu na Crkvu. Ima i ostrašćenih koji optužuju i kleveću Crkvu, episkope, sveštenike, pa i moju malenkost. Mi ćemo se verom i molitvom obratiti Gospodu, iako će biti situacija kada ćemo i govoriti, jer nam je Bog poverio da se o svima duhovno brinemo – poručio je patrijarh Porfirije.

Inače, u ponedeljak počinje Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na kojem će se razmatrati sva ključna pitanja za funkcionisanje Crkve, ali i trenutno stanje u našem društvu.

(Večernje novosti)