Završena manifestacija Dani Srpske u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Završena manifestacija Dani Srpske u Srbiji


BEOGRAD - U Beogradu je sinoć svečano završena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", čije je programe tokom sedam dana mogla da vidi publika u 21 gradu i opštini u Srbiji.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu obratila se predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zvanično zatvorila manifestaciju.

Okupljenima se obratio Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske koje organizuje ovu manifestaciju.

Nakon toga održan je koncert Banjalučke filharmonije u okviru kojeg je kao posljednja izvedena kompozicija "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog, koju je publika pozdravila aplauzom.

Tokom koncerta Banjalučkom filharmonijom dirigovala je Vesna Šouc-Tričković, a kao solisti nastupili su operski pjevači - soprani Snežana Savičić-Sekulić i Dunja Simić, te bariton Vasa Stajkić.

Na početku svečanosti izvedene su himne Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Zatvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu, osim Cvijanovićeve, prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, kao i drugi zvaničnici i brojne javne ličnosti.

Tradicionalnu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" otvorio je 4. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je tada predložio da ova manifestacija od naredne godine nosi naziv "Dani Srpske i Srbije".

Ova manifestacija, koja građanima Srbije svake godine putem zanimljivih programa predstavi kulturu, umjetnost, nauku, prosvjetu i privredu Republike Srpske, ove godine je imala 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji - od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

SRNA