Patrijarh Porfirije: Tragedija u školi poraz i opomena za sve :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Tragedija u školi poraz i opomena za sve


Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je velika tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" poraz i da treba da bude istinska opomena za sve, te da je u ovakvim trenucima ćutnja najmudrija.

- U ovakvim trenucima je najmudrije, najispravnije i najbolje za sve nas da ćutimo, da se pogruzimo u sebe, u svoju dušu - naveo je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je napomenuo da se u ovakvim trenucima ogoljeno pokazuje koliko smo mali, koliko smo na pogrešnom putu, koliko su nam prioriteti pogrešni i promašeni, i da svako treba da se zapita šta je pogrešno učinio da se desi ova tragedija zbog koje svi osjećamo najdublji mogući bol.

Patrijarh je ukazao da se u ovakvim slučajevima, kada se traga za krivcima, može definisati da je okolina ambijent u kojem živimo nesavršena.

- Svako od nas treba da se zapita, prvi ja - možda i više nego drugi, šta je to što sam suštinski pogrešno učinio da može da se desi među nama ovakva tragedija. Ako ćemo o krivici, svi smo krivi. Od svih sam prvi ja. Počevši od toga da li su naše molitve bile ispravne, da li su bile dovoljne da učine ono što ne može ljudska ruka i ljudska snaga - naveo je patrijarh Porfirije u besjedi, nakon što je u Vojnotehničkom institutu na Žarkovu u Beogradu osveštao kapelu posvećenu Svetom Platonu Banjalučkom.

Prema riječima patrijarha, kada se ukrste spoljašnji faktori sa, ko zna kakvim najdubljim frustracijama, lomovima, koji po pravilu nemaju racionalna objašnjenja u nečijoj duši, kada dođe do kratkog spoja između ta dva nivoa i te dve realnosti, desi se veća ili manja tragedija, objavljeno je na sajtu SPC.

- Nažalost, evo nama se desilo da imamo takvu da ne možemo rečima da je opišemo - naveo je patrijarh Porfirije.
Prema riječima patrijarha, nema to veze sa različitostima koje postoje među ljudima, ni sa tim ko pripada kojemm socijalnom sloju, ko ima odgovornost da upravlja državom, a ko ima neke druge odgovornosti, niti sa partijama.
- To ima veze sa nama, sa onima koji pripadaju ovom narodu i ovoj državi. Jer tu na istom mestu, ako su nam liste prioriteta makar približno slične, ako razumemo šta znači živeti u harmoniji onda razumemo da nam je potreban hram. Zato što nam je potrebna pomoć Božija, blagodat Božija - rekao je srpski patrijarh.

Njegova svetost je ukazao na potrebu da socijalni, psihološki i duhovni aspekt života ima harmoniju - onda će biti snage da svako prepozna svoje nedostatke, promašaje, da razume šta je pogrešno učinio, šta nije učinio i onda će zasigurno prepoznavati gdje su opasnosti.

- Neka bi Gospod dao pokoj postradaloj deci. Neka bi dao utehu duhovnu, Duhom Svetim roditeljima i srodnicama njihovim. Neka bi sve ovo za nas bila istinska i prava opomena da razumemo da i pored toga što smo različiti, jedno smo i jedinstveno biće, a narod možemo biti samo onda kada se trudimo da gradimo tu harmoniju na sva tri nivoa našega postojanja - poručio je patrijarh Porfirije.

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i nastavnik te škole su ranjeni. Policija je uhapsila trinaestogodišnjeg K.K. koji je počinio taj zločin.
 
(RTRS)