"Noć koju smo čekali 30 godina" Pet detalja o velikoj pobjedi Jakova nad Milom :: Semberija INFO ::

 

"Noć koju smo čekali 30 godina" Pet detalja o velikoj pobjedi Jakova nad Milom


Crna Gora je sinoć dobila novog predsjednika države, Jakova Milatovića, koji je u drugom krugu izbora ubedljivo pobijedio "vječnog vladara" Mila Đukanovića. Evo šta sve ovog jutra treba da znate o ključnim momentima izborne noći koja je donijela veliki politički zemljotres.

 Nedostižna razlika 60:40

Već je po prvim preliminarnim rezultatima, nedugo poslije 20 sati, bilo kasno da je će Jakov Milatović ubjedljivo pobijediti Mila Đukanovića. Nepunih sat vremena poslije zatvaranja birališta i na obrađenih gotovo 100 odsto uzorka, to je i potvrđeno: 60 odsto za Milatovića, 40 odsto za Đukanovića.

Prema podacima Cemi, Milatović je odnio pobjedu svim većim gradovima. U Podgorici ga je podržalo 68,1 odsto birača, dok je 31,9 glasalo za Đukanovića. U Nikšiću je taj odnos 62,1 nasoram 37,9 odsto, u Baru 54,5:45,5 odsto, dok su u Bijelom Polju bili gotovo izjednačeni – 50,3:49,7 odsto.

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora je 70,5 odsto.

Šta je sinoć rekao pobjednik Jakov Milatović

– Neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore – bile su prve riječi novog crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića.

Milatović je dodao da je to bila noć na koju se čekalo 30 godina.

– Ostavljamo prošlost u prošlosti, snažno zakoračujemo u budućnost. Ovo je istorijski dan za sve nas! Mi smo večeras svi zajedno rekli da Crna Gora ide ka bogatstvu, jednakosti, ka zemlji pravde, povjerenja i zajedništva, ka evropskoj Crnoj Gori – rekao je Milatović. Milatović je obećao da “ćemo u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju”.Pomenuo je i susjede, pa je istakao da “nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana i prema susjedima i komšijama”.

 Šta je rekao poraženi Milo Đukanović

Đukanović je čestitao pobjedu Jakovu Milatoviću.

– Želim mu da bude uspješan predsjednik, jer to znači da će i Crna Gora biti uspješna država – rekao je Milo Đukanović.

Pošto su pristalice i simpatizeri u štabu DPS onemogućili medijima da postavljaju pitanja, nije se moglo ni saznati šta Đukanović sada planira: da li će otići u političku penziju, ili će na čelu DPS trčati novu trku već za dva mjeseca na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

Demonstracija jedinstva

U izbornom štabu “Evropa sad” sinoć je bilo zanimljivo vidjeti predstavnike svih stranaka i pojedince koji su podržali Milatovića za predsjednika Crne Gore. Tu su bili gotovo svi lideri stranaka koje su podržale Milatovića, kao i sadašnji i bivši premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić, u čijoj vladi je Milatović bio jedan od ministara. Ta slika jeste idilična za pobjednika, ali nije garancija da će idila i potrajati. Već za dva mjeseca Crnogorci izlaze na vanredne parlamentarne izbore i pitanje je kako će se stvari dalje odvijati: ko će sa kim nastaviti da sarađuje, a ko će možda postati ljubomoran na niz uspjeha Jakova Milatovića i “Evrope sad”?

Usijanje pred vanredne izbore

Sve što se dogodilo sinoć, biće na ispitu već za dva mjeseca, u junu, kada se u Crnoj Gori održavaju vanredni parlamentarni izbori.Njih je raspisao Milo Đukanović poslije višemjesečne nemogućnosti stranaka u crnogorskom parlamentu da formiraju novu vladu.

Pokret “Evropa sad” u svemu ovome, pa i na predstojećim izborima, nastupa kao nov igrač sa značajnim vetrom u leđima – pobjedom Jakova Milatovića koji je prethodno trijumfovao i na lokalnim izborima u Podgorici. Zato je za očekivati da Milatović i “Evropa sad” od trenutnih političkih partnera – Demokratskog fronta, Demokrata Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića – neće baš dobiti otvoren put da ih na krilima ovog uspjeha totalno potuče i u junu, i na taj način osvoji praktično svu vlast u Crnoj Gori.

(Srpska Info)