“INTERAGRO 2023” PREDSTAVLjEN U MAČVANSKOM OKRUGU :: Semberija INFO ::

 

“INTERAGRO 2023” PREDSTAVLjEN U MAČVANSKOM OKRUGU


U cilju promocije i predstavljanja Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro 2023”, a u ime Organizacionog odbora sajma INTERAGRO 2023, Predrag Mićić i Savo Jovanović posjetili su gradove i opštine u Mačvanskom okrugu.

U ime Gradske uprave Grada Loznica predstavnike Organizacionog odbora sajma, odnosno A.D.“Grad“ Bijeljina, primio je načelnik gradskog Odeljenja za privredu g-din Jovan Miladinović sa saradnicima. Istakao je da prati razvojni put INTERAGRO, ali se osvrnuo i na činjenicu kako Grad Loznica ulaže u oblast poljoprivrede u tom dijelu Srbije. Naime, u prošloj godini za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji izdvojeno je oko 30 miliona dinara. Za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, staklenika, plastenika, sadnica voća, protivgradnih i mreža za sjenčenje, opreme u pčelarstvu kao i sistema za navodnjavanje, izdvojeno je oko 20 miliona dinara. Za osiguranje usjeva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja 1,8 miliona, kao i četiri miliona za nabavku protivgradnih raketa Ii pet miliona za podršku mladim poljoprivrednicima. Načelnik Miladinović izrazio je spremnost da se na ovogodišnjem sajmu predstave ne samo Grad Loznica, nego i privredni subjekti iz oblasti agrara sa te teritorije.



Dobrodošlicu u Krupnju priredio je načenik opštinske uprave g-din Milorad Simić. Iskazao je zadovoljstvo posjetom predstavnika Sajma tom dijelu Rađevine, obzirom da se radi o poljoprivrednom kraju, navodeći da je taj dio Zapadne Srbije prepoznatljiv po voćarstvu, posebno malini. Stoga smatra da je INTERAGRO privlačno mjesto za predstavljanje poljoprivrednika iz tog dijela, ali isto tako i za posjetu poljoprivrednika u cilju upoznavanja sa novim tehnološkim mogućnostima za primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji.



U Malom Zvorniku, kao jednoj od manjih opština u ovom dijelu Srbije, svoj razvojni put vide u razvoju turizma, sa posebnim akcentom na neiskorišćeni kapacitet lova i ribolova, naveo je Predsjednik opštine Mali Zvornik g-din Zoran Jevtić, koji je ujedno i bio domaćin predstavnicima A.D.“Grad“-a. Sastanku su prisustvovali g-đa Marica Lukić, direktor Turističke organizacije opštine Mali Zvornik, g-din Branko Bošković, predsjednik ribolovačkog udruženja i g-din Đorđe Tadić, sekretar lovačkog udruženja M. Zvornik. INTERAGRO će im u mnogome pomoći u sprovođenju projekta Program razvoja turizma u Malom Zvorniku, te odmah iskazali i zainteresovanost za učešće na istom.



Načelnik Opštinske uprave Ljubovije g-din Vladimir Petrović istakao je da u opštini dominira poljoprivredna proizvodnja koja čini preko 50 posto ukupnog dohotka, a da poljoprivredne površine zauzimaju preko 57 posto ukupne njene površine. Iste su u uglavnom u posjedu individualnog sektora, a već duži niz godina se neracionalno koriste. Zbog toga su sajmovi ovi vrste jako bitni za sredine kao što je Ljubovija, kaže načelnik Petrović. Pored njega sastanku su prisustvovali g-đa Jelena Tešić, direktor Turističke organizacije opštine Ljubovija i g-din Darko Vasić, načelnik Odjeljenja za građevinu i urbanizam.

I u narednom periodu A.D.“Grad“ Bijeljina će nastaviti sa posjetama okruzima u Srbiji, značajnijim manifestacijama u zemlji i regiji, kao i institucijama i privrednim subjektima iz oblasti agrara.

Podsjećamo, Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro 2023” održava se u periodu od 20 do 22.09.2023. godine u Bijeljini.

A.D.“Grad“ Bijeljina