Vučić: Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova


Фото - Танјуг

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da juče u Ohridu nije želio da potpiše spozum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću.


Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, poslije jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana saglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena saglasnost predsednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum.

- Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio “Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i uvek smo više spremni da uradimo nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću - poručio je Vučić.

Kad je riječ o nestalim osobama, Vučić je istakao da je normalno da svi žele da se riješi taj problem, jer je to civilizacijsko dostignuće i da svi misle kako je to bez obaveza.

- Na žalost, Priština je to koristila kao metod pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posledice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebalo da plati Prištini - istakao je Vučić.

On je pokazao deklaraciju koja je bila spremna za potpis ali nikada nije potpisana, “zahvaljujući naknadnim zahtevima Prištine.

- Sve smo prihvatili sem jednog, jer nemamo problem sa tim. Problem je nastao što smo mogli da prihvatimo termin prisilno nestali, a ne možemo prisilni nestanak jer je to deo posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih lica i iz toga bi sledila direktna odgovornost Srbije za rat na Kosovu i plaćanje ratne odštete. Iza svega stoji neki trik, čak i kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima - istakao je predsjednik Srbije.

On je naglasio da Srbija želi normalizaciju odnosa i da je zato napravljena ideja Otvorenog Balkana.

- Treba da razvijamo poverenje a ne da se ljudi plaše jedni drugih  - poručio je Vučić.

Dodao je da pred Srbijom i Prištinom ogroman posao, da je utvrđena lista od 3.272 nestala lica i tek će se razgovarati o tome.


​Glas Srpske