"TO JE EPSKI PODVIG GRAĐEVINARSTVA" Da li bi se naši putnici složili: Američki mediji svrstali prugu Beograd-Bar u SAM VRH evropskih železnica :: Semberija INFO ::

 

"TO JE EPSKI PODVIG GRAĐEVINARSTVA" Da li bi se naši putnici složili: Američki mediji svrstali prugu Beograd-Bar u SAM VRH evropskih železnica


Sa dužinom od 476 kilometara, čak 254 tunela i 234 mosta, pruga Beograd-Bar bila je "čudo inženjeringa 20. veka", smatra američki CNN koji je prugu od srpske prestonice do crnogorske luke svrstao u potcenjena evropska blaga. Time je ušla u društvo probranih atrakcija među kojima su pruge u Norveškoj, Škotskoj, Švajcarskoj, Austriji, Irskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Velsu i Italiji.
 
- Svet se polako otvara za međunarodna putovanja i vreme je da pogled skrenete sa uobičajenih turističkih trasa i posegnete za avanturom na šinama. Umesto da koristite voz samo kao način prevoza, možda da od toga napravite odmor - upućuje CNN.

Vodič koji je objavila ova uticajna američka mreža odnosi se upravo na 2023. godinu, a pruga Beograd-Bar u njemu je nazvana i "epskim podvigom građevinarstva".
 
I zaista, objektivni ili ne, ali ne možemo sporiti impozantne brojke sa početka koje govore u prilog zavidnim epitetima kakve daje CNN.
 
- Ako tražite epske podvige građevinarstva, idite na Balkan na jedno od najspektakularnijih evropskih putovanja železnicom. Dva voza dnevno povezuju srpsku prestonicu Beograd sa jadranskom lukom Bar u susednoj Crnoj Gori. Ruta duga 296 milja (476km) i 11 sati je čudo inženjeringa 20. veka sa 254 tunela i 435 mostova, uključujući ono što je do 2001. bio najviši železnički most na svetu. Inicirana od strane diktatora maršala Tita ranih 1950-ih, izgradnja pruge bila je toliko teška da vozovi nisu mogli da pređu pun put do 1976. godine - doslovce glasi deo članka koji se može pročitati na sajtu američkog medija.
 
Da li zbog toliko impresija, ali podatak o broju mostova je gotovo dupliran, pa je navedeno da ih ima 435, a zapravo ih je 234. Kako i ova brojka nije ništa manje impozantna, ta nenamerna greška ipak nije pokvarila sveopšti utisak o verodostojnosti navoda u članku. 
 
Omiljena pruga stručnjaka za putovanje vozom

Kako se dalje navodi, iako turisti koji posećuju Evropu uglavnom zanemaruju Srbiju i Crnu Goru, voz Beograd-Bar postaje sve popularniji među onima koji koriste "Interrail" ili "Eurail" propusnice.
 
- Čak i bez propusnice, 11-časovno putovanje košta samo 21 evro u jednom pravcu, pa je ovo putovanje proglasio svojim favoritom i stručnjak za putovanja železnicom Mark Smit, poznatiji kao "Čovek na sedištu 61". On putovanje prugom Beograd-Bar ocenjuje "među najboljih 21 evra koje ćete ikada potrošiti" - prenosi CNN.
 
Najbolji krajolik je u Crnoj Gori, između Bijelog Polja i Bara, gde ćete naći vijadukt Mala Rijeka visok 660 stopa (200 metara). Uhvatite sedište sa desne strane voza za najbolji pogled.
 
Nažalost , dok je dnevni voz "Tara" saobraćao svakodnevno pre pandemije, njegovi datumi za 2023. godinu su od 17. juna do 17. septembra. Ipak , iz noćnog voza "Lovćen" i dalje možete uživati u najlepšim pogledima ako putujete tokom leta - zaključuje se u delu članka posvećenom pruzi Beograd-Bar.
 
Još zanimljivih podataka vezuju se za ovu trasu. Naime , 254 tunela ukupne dužine 114,4 kilometra koja se nalaze na pruzi Beograd-Bar čine čak 24 odsto čitave pruge. Takođe , ranije pomenuti most preko Male Rijeke jedan je od najviših u Evropi. Dugačak je 498 metara, visok 200 metara, a u njegove stubove je ugrađeno 23.000 kubnih metara betona, dok čelična konstrukcija teži 25.000 tona.
 
Na teritoriji Srbije se nalazi 301 kilometar, a na teritoriji Crne Gore 175 kilometara. Valja napomenuti i da 9 kilometara pruge prolazi kroz BiH. Na teritoriji Republike Srpske danas postoji stanica Štrpci, ali tu voz ne staje već služi samo kao stanica za posebne situacije. Najviša tačka pruge je u Kolašinu, na 1.032 metara. Najveći uspon je na deonici Podgorica-Bijelo Polje od 25 promila.
 
Navedeni podaci u potpunosti oslikavaju infrastrukturne poduhvate na pruzi, ali nije zgoreg dodati i taj da je u njenu izgradnju utrošeno 1,2 miliona radnih sati.

(Blic.rs)