U petak o sporazumu sa BiH o uređenju ušća Drine u Savu :: Semberija INFO ::

 

U petak o sporazumu sa BiH o uređenju ušća Drine u Savu


BEOGRAD - Sjednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma sa BiH o uređenju ušća Drine u Savu, koji je potpisan u septembru, a ima za cilj stvaranje uslova za veću plovnost Save na toj dionici, zakazana je za petak, 24. februar.

Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za Projekat "Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save", podnijela je Vlada Srbije.

Na dnevnom redu je 26 tačaka, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Projekat "Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save" finansiran je uz pomoć Evropske investicione banke i Evropske komisije, koje su obezbijedile bespovratna sredstva za projektnu dokumentaciju, a obezbijediće i sredstva za investicije u radove.

Tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je prilikom potpisivanja sporazuma u septembru 2022. godine da će realizacijom ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi devet miliona evra, biti omogućen mnogo brži i efikasniji saobraćaj na Savi, što značajno doprinosi ne samo ekonomijama Srbije i BiH, već i Hrvatske.

Tadašnji ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da je ovaj projekat izuzetno značajan za uređenje plovnog puta Save u dijelu na početku BiH, odnosno Republike Srpske.

On je podsjetio i na ranije potpisane sporazume sa Srbijom za čiju realizaciju ne postoji razumijevanje u Savjetu ministara od bošnjačkog i hrvatskog naroda, dodavši da za izgradnju istočne gasne konekcije Srbije i Republike Srpske podršku nisu dali predstavnici hrvatskog naroda.


​Tanjug / Glas Srpske