Bećirović želi u fokus Predsjedništva staviti rješavanje pitanja granice sa Srbijom :: Semberija INFO ::

 

Bećirović želi u fokus Predsjedništva staviti rješavanje pitanja granice sa Srbijom


SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je da se na sljedećoj redovnoj sjednici ove institucije razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH s obzirom na to da je, kako smatra, „pitanje razgraničenja sa susjedima, jedno od važnijih za BiH“.

Bećirović je predložio da se na predstojećoj redovnoj sjednici Predsjedništva uvrsti i razmotri izvještaj Komisije u vezi sa razgraničenjem između BiH i Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka, piše Kliks.

U Bećirovićevom Kabinetu kažu da se jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima BiH i Srbije odnosi na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

-U tom kontekstu, pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obje države - navodi Bećirović.

Ocjenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne saradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspješnog pozicioniranja BiH na međunarodnoj ravni.

Bećirović dodaje da je ugovorno regulisanje pitanja granice između BiH i Srbije bilo tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlašćenih komisija za granice dvije zemlje u njihova posljednja dva mandata.

-Ministarstvo civilnih poslova je Ministarstvu inostranih poslova dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između BiH i Srbije na mišljenje, početkom marta 2019. godine. Ministarstvo inostranih poslova BiH je dalo pozitivno spoljnopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali dalji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen - rekao je.

Potpisivanjem ugovora sa Srbijom bi se, kako navodi, "omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja".


​Glas Srpske