Krišto i Plenković dogovorili sastanak Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

Krišto i Plenković dogovorili sastanak Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske


Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto i premijer Hrvatske Andrej Plenković danas su u Zagrebu dogovorili sastanak Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u šestom mjesecu.

Krišto inače boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, na poziv predsjednika Vlade  Hrvatske Andreja Plenkovića. Ceremonija svečanog dočeka upriličena je ispred Banskih dvora, nakon čega je uslijedio susret Krišto -Plenković.

Premijer Plenković čestitao je gospođi Krišto na izboru, te joj zaželio puno uspjeha u radu, reformskom procesu i napretku na evropskom putu. 

Izrazio je snažnu političku volju vlade RH da nastavi unapređivati dobrosusjedske odnose s BiH u političkom, ekonomskom, kulturnom "i svim drugim aspektima".

Da pomognemo BiH da nakon sticanja statusa kandidata, ispuni kriterijume koji su na dnevnom redu, te da se steknu preduslovi za što skorije otvaranje pregovora o pristupanju, jer to je najbitniji segment približavanja EU-u, rekao je premijer Plenković, dodavši kako bi voljeli da BiH što prije ulovi taj priključak i da krene naprijed s evropskim putem. 

Borjana Krišto zahvalila je Vladi i Plenkoviću na podršci koju pružaju BiH na evropskom i NATO putu.

Ovaj susret je izraz dobrih odnosa i prijateljskih i dobrosusjedskih između BiH i RH. Ali i prijateljski odgovor na sve što gospodin Plenković i vlada RH čine za BiH i njen evropski i NATO put. Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, da ispunimo uslove koji se od nas očekuju i od našeg unutarnjeg političkog dijaloga ovisiće kojom ćemo dinamikom ići. U fokusu svih nas treba biti da je BiH država tri konstitutivna naroda i da o svemu trebamo postići politički dogovor i doći do onoga što je interes BiH i svih njenih konstitutivnih naroda i građana, rekla je Krišto.

​BHRT