Vučić: Sretenje najvažniji dan u srpskoj istoriji :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Sretenje najvažniji dan u srpskoj istoriji


Фото - Танјуг / АП
KRAGUJEVAC- Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je je Sretenje najvažniji datum u srpskoj istoriji, crveno slovo Srbije.

Na Sretenjskoj akademiji “Knežev zapis” u Kragujevcu, na ceremoniji obilježavanja Dana državnosti u znak sjećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. vijeka, Vučić je istakao da  Srbi danas, 40 dana poslije Božića, slave Sretenje, najbitniji datum ne u vjerskom, već i u političkom, kulturnom, istorijskom kalendaru Srbije.

"Za nas je to crveno slovo, mnogo toga smo započeli, uradili baš na Sretenje. Narodna mudrost kaže da je mudrost da ne radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš. U tom duhu Meša Selimović poručuje da je svako slobodan svojom odlukom, hrabrošću i nepristajanjem. Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1804. nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su sa Leonidom pali braneći zakone Sparte", poručio je Vučić u besjedi.

Podsjetio je da je na današnji dana prije 219 godina održan  zbor na kome je bilo prisutno oko 300 ljudi, na kojem je za vožda izabran Đorđe Petrović, čija je prva zapovjed bila "svaki svoga ubite subašu".

Vučić je podsjetio na veličanstvenu pobjedu na Ivankovcu koja je značila početak ratne epopeje u kojoj se ređaju herojske pobjede poput Mišara, Deligrada...ustanici oslobađaju Kladovo, Negotin, Aleksinac, Ražanj, Kruševac, Beograd.

"Iako je u početku imao karakter bune protiv dahija, od 1805. on postaje javno deklarisani rat za nezavisnost od Otomanskog carstva. Članovi Upraviteljstvujuće Sovjeta Srpskog, prve Vlade, bili su najmudriji ljudi tog vremena poput Prote Mateje Nenadovića, Dositeja Obradovića, Petra Nenadovića, Luke Lazarevića", istakao je Vučić.


Glas Srpske