Poznata nova lokacija Beogradskog zoološkog vrta :: Semberija INFO ::

 

Poznata nova lokacija Beogradskog zoološkog vrta


Beogradski zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premješten na Adu Ciganliju.

Kako navode u Upravi Grada Beograda, prvi čovjek prijestonice Aleksandar Šapić, sutra će sa saradnicima, Markom Stojčićem i Robertom Đukićem, posjetiti Adu Ciganliju, odnosno Adu Safari, gdje će ubuduće biti životinjsko carstvo.

Još uvijek nije poznato šta će biti na mjestu današnjeg Vrta dobre nade ispod Beogradske tvrđave.

Beo zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine, a predstavlja najveći i najstariji zoološki vrt u Srbiji. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan – 12. jula, navodi se na zvaničnom sajtu Beo zoo-vrta.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, bijeli i mrki medvjedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mjesta na koje su Beograđani dolazili, prenosi b92.

Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vrijeme namijenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu.

(Nezavisne - B92)