EPISKOP FOTIJE NA SLAVI KOD PATRIJARHA PORFIRIJA :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE NA SLAVI KOD PATRIJARHA PORFIRIJA


Na praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, 20. januara 2023. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije proslavio je krsnu slavu.

Posle svete arhijerejske Liturgije u Sabornom hramu u Beogradu, povodom slave Njegove Svetosti, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Osveštanju slavskih darova i lomljenju slavskog kolača prisustvovali su Preosvećena gospoda Episkopi: sremski Vasilije, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, kruševački David, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, šabački Jerotej, remezijanski Stefan, marčanski Sava, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije, lipljanski Dositej i toplički Petar, predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova g. Ivica Dačić, ministar odbrane g. Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g. Nikola Selaković, ministarka zdravlja gđa Danica Grujičić, ministarka kulture gđa Maja Gojković, direktor Bezbedonosno-informativne agencije g. Aleksandar Vulin, predstavnici kulturnog i političkog života.

Posle osvećenja slavskih darova, prisutnima se obratio Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije koji je rekao da je naša radost danas velika što naš Svajtjejši Patrijarh srpski gospodin Porfirije slavi Svetoga Jovana kao svoje krsno ime, kao svog nebeskog zaštitnika i pokrovitelja, i mi svi ovde danas sabrani imamo priliku da sa našim Patrijarhom podelimo radost ovoga slavlja i da mu čestitamo njegovo krsno ime. Da ga slavi na mnogaja ljeta, da mu Gospod Bog molitvama Svetog Jovana Krstitelja nispošlje sva nebeska dobra i mudrost da nosi teški krst Patrijarha srpskog, da ide putem Svetih Apostola, putem Svetog oca našeg Save, Svetog kneza Lazara i svih svetih. Da nas predvodi, da nas objedinjuje u Hristu, da kao narod Božiji budemo dostojni naših predaka. 

Prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve zahvalio se svima što su došli i rekao da molitve i blagoslov Svetog Jovana Krstitelja budu sa svima vama, ali iznad svega da budu sa našim narodom. Njegov blagoslov i njegove molitve, jer to je ono pored svih napora koje smo mi kao ljudi dužni da učinimo, što je neophodno, a na kraju, ako se tako postavimo onda je sigurno da će blagoslov Svetog Jovana i svih svetitelja Božijih biti blagoslov Božiji na nama.