CRNOGORCI PODNOSE PRIJAVU ZBOG ISTICANjA ALBANSKE ZASTAVE :: Semberija INFO ::

 

CRNOGORCI PODNOSE PRIJAVU ZBOG ISTICANjA ALBANSKE ZASTAVE


Foto: Pixabay/RAS Srbija
Crnogorsko Ministarstvo kulture podnijeće prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni, tokom kojeg je isticana zastava Albanije, bez nacionalne zastave Crne Gore.

Manifestaciju, održanu u četvrtak u mjestu Trgaja, na rijeci Cijevni, na kojoj su se mahom okupili žitelji Malesije, ali i značajan broj ljudi iz dijaspore, obilježilo je vijorenje albanske zastave, navodi RTCG dodajući da je bio prisutan i lider pokreta Samoopredeljenje sa KiM Aljbin Kurti.
 
Povodom ovog događaja, crnogorsko Ministarstvo kuture poručilo je da će reagovati u skladu sa zakonom.

– Kako je na tom skupu bio istaknut simbol susjedne države bez nacionalne zastave Crne Gore, u vezi sa pomenutim slučajem podnijećemo pred nadležnim organima prijavu protiv organizatora. Ističemo još jednom da manifestacije kulture ne smiju da budu paravan za bilo kakav nacionalizam, niti za kršenje normi koje su jasno definisane pozitivno pravnim propisima Crne Gore – navodi ministarstvo.

U ministarstvu, na čijem čelu je Aleksandar Bogdanović, napominju da je multikonfesionalni i međuetnički sklad jedno od temeljnih bogatstava crnogorskog društva.

– Uvažavajući prava svih građana Crne Gore da nheguju svoj kulturni i nacionalni identitet, ovim putem još jednom ukazujemo na nužnost poštovanja važećih zakonskih odredbi, kako bi u budućnosti slične reakcije bile izbjegnute. Jer zakoni Crne Gore moraju biti jednaki za sve njene građane – poručuje Ministarstvo kulture.

(srpskainfo.com)