Ukida se roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana :: Semberija INFO ::

 

Ukida se roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana


Uskoro se ukida roming za Zapadni Balkan (Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju...).

Naime, sporazum o romingu, prema kom će građani zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, plaćati cene razgovora i korišćenja mobilnog interneta u EU kao u svojim zemljama, zaživeće ove godine, tvrdi hrvatski saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Glavašević, koji je tu informaciju objavio na Tviteru, tvrdi da je sporazum blizu realizacije.

"U Saboru je održan odbor za evropske poslove, na kojem je državni sekretar Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi to trebalo da se realizuje, odnosno stupi na snagu, rekla je - ove godine", rekao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vreme.


 U sporazum bi, prema Glavaševićevim rečima, trebalo da budu uključene sve zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Makedonija, BiH...) koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

To je deo šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedavala Evropskom unijom.

"Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite i pre ulaska u Uniju", rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetu, Glavašević je odgovorio potvrdno.

"Ali, biće tu i zaštitna klauzula, koja će sprečiti da npr. neko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, dampinškim cenama", rekao je Glavašević za hrvatski portal Indeks.

(indeks hr)