SAD vjeruju da će preko Beograda moći da utiču na BiH :: Semberija INFO ::

 

SAD vjeruju da će preko Beograda moći da utiču na BiH


- Tokom balkanske turneje jednog od najviše rangiranih američkih zvaničnika u Stejt departmentu Dereka Šolea, savjetnika, odnosno konzula u toj instituciji u rangu podsekretara, Bosna i Hercegovina nije bila tema razgovora, čime se potvrdilo da će SAD na neko vrijeme ohladiti svoje odnose prema BiH.

Naime, kao što smo već pisali, SAD su očekivale da će u BiH biti brže formirane vlasti i da će se pokrenuti reforme, ali do toga nije došlo, zbog čega je Šole otkazao dio posjete koji je predviđao sastanke s najvišim bh. zvaničnicima.

Fokus Šoleove posjete Balkanu bili su odnosi Beograda i Prištine, što je juče potvrdio i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. On je rekao da su implementacija Briselskog sporazuma i obaveza Albanaca da formiraju zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova bile glavna tema sastanka, ali i da se razgovaralo o regionalnoj saradnji. Vučić je, međutim, u jednoj rečenici pomenuo da je Šolea zanimalo i kakva su očekivanja Srba kad je u pitanju region, te da je promjena u odnosu na ranije susrete želja da se sasluša i srpska strana u regionu.

"Ne želim narodu da dajem lažnu nadu, ali ono što jeste dobra stvar, i tu moram da zahvalim ambasadoru Kristoferu Hilu, da su želeli da čuju šta Srbija misli i kakva su očekivanja srpskog naroda. Pričali smo i o pravima srpskog naroda", rekao je Vučić i ponovo dodao da je ponosan što je njegov sin Danilo Vučić bio prisutan na proslavi Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Pojedini analitičari u Srbiji koji su u petak komentarisali poruke Vašingtona Beogradu smatraju da SAD ne odustaju od zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali da se osjeti određeno popuštanje i razumijevanje kad je u pitanju neuvođenje sankcija Rusiji.

Zoran Milovanović, nekadašnji diplomata, za "Nezavisne" je rekao da je Ukrajina sve promijenila i da Vašington sada Srbiji i regionu pristupa na više pragmatičan način.

"Kada su videli da im je Srbija važnija od Prištine, odlučili su da pristupe problemu na jedan pragmatičniji način iako oni naravno ne menjaju svoj krajnji cilj. Ukrajina je podigla ulog regiona pa je zbog toga zaokruženje ovog regiona u zapadnu sferu uticaja za njih postao prioritet. Oni žele da pre raspleta Ukrajine pitanje zapadnog Balkana bude rešeno, a ne da ovo bude deo nekog šireg paketa jer oni žele da eliminišu ruski uticaj ovde", smatra on.

Na pitanje kako on vidi činjenicu da je Šole zaobišao BiH, Milovanović ističe da se prilikom posjeta ovako visokog ranga ništa ne prepušta slučaju, ali i da je dijalog Beograda i Prištine ipak prioritet.

"Očigledno je da je američki interes da se obnovi dijalog Beograda i Prištine i da se rešava kosovsko pitanje. Verovatno Amerikanci polaze od toga, ako bi to rešili, da bi onda lakše mogli da utiču i na rasplet u BiH. Izbori u BiH su pokazali kakvo je raspoloženje kad je reč u RS, a davanjem kandidature BiH oni su u suštini potvrdili postizborni politički proces", smatra on. Dodao je da Amerikanci vjeruju da će, ako uspiju da se sporazumiju sa Srbijom o regionalnoj politici, lakše moći da utiču na tendencije koje im ne odgovaraju u RS i BiH.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da Srbija ne pristaje da prizna Kosovo i dinamika koja se tim stvara u odnosima SAD sa Srbijom sprečava put ka centralizaciji BiH, što je, kako je istakao, ranije bio stalan cilj američke politike u BiH.

(Nezavisne)