Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru :: Semberija INFO ::

 

Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru


Riječ je o prvoj takvoj operaciji u Hrvatskoj; da je u isto vrijeme, istoj osobi, transplantovano i srce i jetra. Organi su stigli od istog donatora, u zadnji čas. Na Rebru je toliko transplantacija, da nedostaje krvi za transfuziju.

Prošle je sedmice na Rebru napravljena prva u Hrvatskoj kombinovana transplantacija jetre i srca istovremeno, kod istog pacijenta, i s organima istog donatora. Pacijent je mlada osoba, čekalo se više sedmica na pravog donatora i, kako se neslužbeno saznaje, "ulovio se zadnji čas". Bez ove operacije pacijent bi, kažu, teško preživio.Operaciju je dobro podnio, i oporavlja se. 

Organi stigli u zadnji čas

U KBC-u Zagreb planiraju organizovati konferenciju za novinare na ovu temu, gdje će biti izneseni svi detalji o ovom, prvom takvom transplantacionom zahvatu u Hrvatskoj. Otprije se, i u drugim bolnicama, rade kombinovane transplantacije, u 2021. su, prema službenim podacima, izvedene tri kombinovane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-pankreas.

Ali, dosad nije bilo transplantacije srce-jetra, što je velik uspjeh za Rebro, ali i cijelu Hrvatsku. Kako se saznalo od upućenih ljekara, takva se operacija generalno u svijetu malo, rijetko izvodi. 

KBC Zagreb obara sve rekorde u broju transplantacija. Prema neslužbenim informacijama iz bolnice, ovih su, prazničnih dana, tamo u samo 24 sata transplantovane tri jetre, od kojih je jedna i ova iz kombinovane transplantacije.

Zahvata je toliko, da im čak ponestaje krvi za transfuziju, zbog čega Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu poziva davaoce svih negativnih krvnih grupa te krvne grupe 0+ da se odazovu davanju krvi zbog smanjenih zaliha.
Ovo je prva takva operacija

Preko praznika je davanja bilo manje, a na Rebru su i preko Božića i Nove godine imali više transplantacionih zahvata, pa tako i ovaj kombinovani, da su pacijentu transplantovali jetru i srce istovremeno, prenose "24 sata". 

U prošloj je godini na Rebru napravljeno čak stotinu transplantacija. U samo deset dana, od 2. do 11. decembra bilo ih je čak devet. U zahvate je uključeno između 130 i 140 ljudi u bolnici. U svakoj transplantaciji učestvuju eksplantacioni tim, medicinske sestre, instrumentarke, i drugi. Od početka programa transplantacije bubrega na Rebru je presađeno ukupno 2.500 bubrega.

Lani ih je transplantovano 38, pritom tri kod djece. Samo KBC Zagreb radi transplantacije organa kod djece. Lani je transplantacija izvedena i kod dva brata blizanca - dobila su, obojica, novo srce.

(Nezavisne)