Veliki protest nakon ranjavanja dječaka na KiM: "Svi smo mi Stefan i Miloš" :: Semberija INFO ::

 

Veliki protest nakon ranjavanja dječaka na KiM: "Svi smo mi Stefan i Miloš"


Фото - Танјуг
ŠTRPCE - Nakon incidenata koji su se dogodili na Kosovu i Metohiji, tačnije kod Štrpca kada su dva dječaka ranjena od strane Albanaca, dok su nosili badnjak za Božić, danas je ispred Doma kulture u Štrpcu organizovan veliki protest.

Sa Štrpčanima su i predsjednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsjednik Igor Simić i član Predsedništva Slavko Simić.

Ispred Doma se nalazi veliki broj građana, dok u rukama nose transparente sa jasnim porukama:

Kurti, decu ti nećemo oprostiti!
Stefane, srce srpsko junačko!
Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!
Evropo, za šta su naša deca kriva?!
Naša deca nisu za Kurtijev metak!
Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto!
Štrpce je Srbije!
Mi samo želimo mir
Sloboda za braću
Vučiću, čuvaj Srbe i mir
Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca!

Protest je počeo intoniranjem himne Srbije Bože pravde, nakon čega se obratila Huanita Račićević, supruga Dimitrija Račićevića koji je uhapšen prošle godine.

"Umesto osmeha, suza Stefanova. Umesto sreće, tuga Stefanova. Ovo je borba za život, i svi smo mi Stefan i Miloš, danas juče i sutra. Kada će prestati strah i strepnja za živote naše dece? Svaki roditelj brine za decu, unuke, ko nama brani da se smejemo, igramo, krećemo slobodno? Ko našoj deci brani slobodu i zagrljaj očeva", zapitala je ona.

Huanita Račićević je podsjetila da je prošlo godinu dana od kako je krenuo napad na narod Sirinićke Župe.

"Hapse, pucaju. Još koliko Miloša treba da se brine za svoj život. Svačije dete je moglo biti na Stefanovom i Miloševom mestu. Ne smemo dozvoliti da nas plaše. Da se ikada više prolome suza i krv Božija. Ne smemo da odustanemo i moramo da se borimo za naša prava za život i slobodu. Stefane, želim da ti lice bude obasjano osmehom. Da ti ruke budu za zagrljaje, a ne metke i krv. Svi smo mi Stefan i Miloš", istakla je ona.

Potom se obratio Stojan Marinković, direktor škole koju pohađa mali Stefan, koji je poželio brz oporavak ranjenoj srpskoj djeci.

"Okupili smo se u miru i dostojanstvu, i pitamo se ovih dana zašto se ovo desilo. Zato što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zato što su Srbi. Srpski narod odvajkada proslavlja praznike, a mi želimo mir i sigurnost. Samo tražimo da naša deca bezbrižno odrastaju, i da se bezbrižno bude. Šaljemo poruku odavde da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas", rekao je direktor škole.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da za svih 20 dana barikada nije napadnut nijedan Albanac.

"Diktatorski teror Aljbina Kurtija se nastavlja. Pre nekoliko dana su prekopali seoske puteve u Leposaviću, pretresaju porodične ljude i majke sa decom. Teška su vremena, jer se na čelu institucija u Prištini nalazi čovek zaslepljen mržnjom", rekao je Rakić.

On je dodao da je Kurtijev cilj da Srbi napuste svoja ognjišta.

"Ali ako Stefan nije sagao glavu pred pištoljem ko od nas sme da se preda? Naša borba mirnim i demokratskim sredstvima i naša sloga su najbolji odgovor teroru Kurtijevom. Mi moramo da ostanemo i opstajemo kao što su naši preci opstajali u mnogo težim okolnostima. Mi imamo podršku države i predsednika Vučića. Živela Srbija", rekao je Rakić.

Potom se prolomio aplauz za junake, djecu koja su ranjena proteklih dana.

Dalibor Jevtić, predsjednik opštine Štrpce, prenio je građanima pozdrave junaka Miloša i Stefana.

"Oni su pokazali da se ne predajemo ni kada pucaju. Sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svaki čovek ovde je Stefan i Miloš, i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli. Odavde se šalju poruke mira. Da samo želimo da budemo svoji na svome. Jasno je ko ovde želi suprotno tome. Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće", rekao je on.

Jevtić je poručio "međunarodnoj zajednici da urazumi Kurtija, i da prestanu da napadaju našu decu".

"Danas poručujemo i da ćemo opstati bez obzira na sve izazove", zaključio je Jevtić.


Nezavisne novine