HRVATSKA U ŠENGENU: Pojačane kontrole na granici stvaraju velike gužve :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKA U ŠENGENU: Pojačane kontrole na granici stvaraju velike gužve


Ulaskom Hrvatske u takozvano šengensko područje stvorene su velike gužve na graničnim prelazima u prvim danima ove godine, te su zabilježene kilometarske kolone i oni koji su iz BiH htjeli ući u ovu zemlju morali su čekati po par sati zbog uvedenih pojačanih graničnih kontrola.

Prema riječima V. K. iz Dervente koja je tokom jučerašnjeg dana krenula put Austrije, na ulasku u Hrvatsku, na graničnom prelazu Jasenovac čekalo se oko pet sati te su putnici u nekoliko navrata sirenama iskazivali svoje nezadovoljstvo.
– Sama granična kontrola nije bila nešto drugačija u odnosu na vrijeme prije njihovog ulaska u Šengen. Kontrola pasoša, gdje idemo i to je to, te pitanje da li imamo šta prijaviti. Zanimalo ih je i koliko dugo čekamo, a na konstataciju da smo mogli i stići do Austrije, koliko čekamo, policajac se samo nasmijao – kaže ova Dervenćanka i dodaje da znajući da je Hrvatska ušla u šengensko područje ništa od robe čiji bi unos bio eventualno sporan i problematičan, ovom prilikom nije nosila sa sobom.

Inače, ulaskom Hrvatske u Šengen od početka ove godine, pored pojačanih kontrola ličnih isprava, donijelo je još nekoliko značajnih novina, pogotovo kada je u pitanju dužina boravka u ovoj zemlji. Građani BiH od sada neće više moći boraviti duže od 90 dana, u bilo kom razdoblju od šest mjeseci. Druga velika novina jeste to šta se sve od robe može prenijeti preko granice, ali i kazne ukoliko dođe do kršenja tih novih pravila.

Za prekršaj neprijavljivanja robe propisane su novčane kazne od 260 evra do čak 6.730 evra. Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Evropske unije na skriven način (ili iznošenja), te za nepodnošenje carinske deklaracije – propisane su novčane kazne od oko 403 evra do 13.460 evra. Primjera radi, kazna za pokušaj unošenja dvije vreće kupusa, oko 15 kilograma, je 686 evra, a za šest kilograma svježeg i pet kilograma suvog mesa – 2.960 evra.

Kada je u pitanju roba, oni koji putuju mogu unijeti ukupno četiri kutije cigara. Kad su u pitanju alkoholna pića, svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litra vina te dva litra alkoholnog pića koje ima manje od 22 odsto alkohola, odnosno, jedan litar jačih alkoholnih pića.

Carinski službenici posebnu pažnju posvetiće kontroli unosa proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno unijeti meso i mlijeko, te proizvode od mesa i mlijeka.
S druge strane, dozvoljeno je unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji, po jednoj osobi. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po jednoj osobi. Kada je u pitanju svježe voće i povrće, osim krompira, ta granica je pet kilograma.

Putnici iz trećih zemalja, među koje spada i BiH, mogu u Hrvatsku unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, a bez ikakvih ograničenja su hljeb, kolači, keks i slični prepečeni proizvodi s manje od 20 odsto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja. Na tom spisku su i i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slastica s manje od 50 odsto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja.

Kada je u pitanju gorivo, u kanisterima se smije prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je pak u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.


Srpska info