Nedostatak snijega zatvara skijališta u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Nedostatak snijega zatvara skijališta u Evropi


Evropa je u novu godinu ušla sa temperaturnim rekordima koji stvaraju velike probleme ski-centrima u Alpima, a sa nedostakom snijega bore se i slovenačka skijališta.

Mnoga skijališta u Francuskoj i Švajcarskoj morala su da zaustave svoje mašine nedugo nakon početka sezone, jer su ostali bez snijega, a visoke temperature spriječile su ih u osnježavanju vještačkim snijegom.

Sedam evropskih zemalja zabilježilo je rekordne temperature tokom novogodišnjih praznika, dok je u Francuskoj zbog nedostatka snijega zatvorena skoro polovina skijališta, uključujući najmanje deset u francuskim Pirinejima i desetine u regionu Izer u francuskim Alpima.

Temperatura vazduha u Francuskoj na kraju godine bila je najviša u posljednjih 25 godina.

U skijalištu Šamoni topovi za osnježavanje isključeni su jer imaju problema sa nedostatkom vode.

U švajcarskom Adelbodenu su se do posljednjeg borili da pripreme stazu za meč Svjetskog kupa, iako se skijalište nalazi na nadmorskoj visini od 2.000 metara. Cijela staza pripremljena je isključivo sa vještačkim snijegom.

Švajcarski Spligen-Tambo, koje se nalazi na 1.480 metara nadmorske visine, saopštilo je da će biti "zatvoreno do daljeg".

U Švajcarskoj su neka odmarališta čak otvorila biciklističke rute i nisu se potrudila da urede ski-staze.

Na skijalištima oko Salcburga u Austriji u novu skijašku sezonu ušli su sa velikim izgledima, jer je prva veća količina snijega pala krajem novembra, ali su mnogi morali da zaustave žičare krajem decembra.

Stručnjaci za klimu već nekoliko godina upozoravaju da skijališta koja se nalaze ispod 1.000 metara nadmorske visine više neće moći dugoročno da rade zbog zagrijevanja atmosfere.

Nova studija Univerziteta u Bazelu pokazuje da će odmarališta na većoj visini morati sve više da se oslanjaju na vještački snijeg da bi preživjela, povećavajući potrošnju vode i do 80 odsto, prenosi Bi-Bi-Si.
Istovremeno, temperatura vazduha takođe mora biti dovoljno niska za vještački snijeg.

Studija predviđa i naglo povećanje troškova skijanja, jer turistički centri prelaze na sve skuplje i vještačke načine održavanja svojih staza.

Većina slovenačkih skijališta ima veoma tanak snježni pokrivač - oko 30 centimetara snega. Jedini izuzetak je Kanin, gdje je visina snijega 125 centimetara i gdje su isključivo zavisni od prirodnog snijega. 

(Nezavisne)