Ana Brnabić: U 2023. želim da sačuvamo mir, sve ostalo ćemo lako :: Semberija INFO ::

 

Ana Brnabić: U 2023. želim da sačuvamo mir, sve ostalo ćemo lako


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u 2023. godini biti mnogo izazova i da će Kosovo biti ogroman izazov jer je veliki je pritisak da se dođe do finalnog sporazuma, piše Alo.

Čini se da je pitanje svih pitanja tokom cele godine bilo da li ćemo i kako sačuvati narod na Kosovu?

Predsednik Vučić je bio potpuno jasan, rekao je da je to crvena linija i da ćemo čuvati mir po svaku cenu. To su te dve važne poruke, prva da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i da ne nasedamo na provokacije. Mi smo sačuvali prisebnost samo zahvaljujući predsedniku, niko ne bi bio toliko trpeljiv i imao toliko političke mudrosti da uradi ono što je uradio on. Mogu da krenem od sebe kao predsednice Vlade, verujem da bih nasela na neke provokacije. Aleksandar Vučić je toliko pametan i politički mudar da ne odgovori na njih i da pokaže da Srbi jesu žrtve i do koje mere je Kurti ekstremista koji nipodaštava i kao gumicom briše ljudska prava Srba na Kosovu i teroriše ih. Dobro je što imamo takvog predsednika u ovom trenutku, inače bismo imali sukobe.

Kada sam bila na Kosovu, iz srca sam to i tada rekla, osećala sam se kao svoj na svome. Bila sam beskrajno zahvalna našem narodu kada sam i lično videla koliko čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, koliko su posvećeni srpstvu i miru i stabilnosti. I na poslednjem skupu su to rekli i oduševili me: Mi nemamo nijedan problem s Albancima. Imamo problem samo s Kurtijem, koji nam uskraćuje ljudska prava.

Kada sam dobila prvi mandat da oformim Vladu i kada sam zahvaljujući većini u parlamentu, gde mi je okosnica SNS, stranka čiji sam ponosni član, dala poverenje, Vučić mi je dao jedan od mnogih njegovih dobrih saveta: „U ovaj kabinet koji nasleđuješ od mene niko ne dolazi sa dobrim vestima, ovde dolaze ljudi s problemima koje niko nije uspeo da reši, pa su morali da dođu do predsednika Vlade.“ Tako da je to pet i po godina svakodnevnog rešavanja problema. Zaista sam presrećna što radim rame uz rame s Aleksandrom Vučićem, koji je veliki deo tih problema preuzeo na sebe, pre svega kada se radi o KiM i o dovođenju investicija i time je ne samo meni nego i svim ljudima u Vladi dao prostora da se bavimo drugim stvarima značajnim za kvalitet života građana.

Kakva vam je ova godina bila privatno? Jeste li češće plakali ili ste se smejali?

Nisam imala privatan život niti vreme za porodicu, i u tom smislu je bila jako teška godina zato što je nemoguće da deo tog teškog bremena ne ponesete sa sobom kući. U ovoj godini je bila i teška borba protiv organizovanog kriminala u Republici Srbiji.

Jeste li se tada plašili za svoju bezbednost?

Ne, plašila sam se u svakom trenutku i danas se plašim za bezbednost predsednika Aleksandra Vučića. Volela bih da sam mogla i da mogu na drugačiji način malo više da preuzmem to breme. Ali iskreno mislim i verujem da to znaju i naši građani, da je svakome ko želi da naudi Srbiji i da je oslabi na listi neprijatelja broj jedan Aleksandar Vučić. Kada je objavio rat mafiji, stavio je glavu u torbu. Tokom 2022. dobijali smo dojave o ozbiljnim pretnjama po njegov život, od Evropola, naših evropskih partnera, ali i od drugih. I tokom cele godine to je bio dodatni stres. Kada pogledate s čime smo se sve borili, bila je zaista teška godina. A sve to na nas koji se bavimo ovim poslom mora da se odrazi i na lično raspoloženje, zdravlje...

Volela bih da imamo mir koji se ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje, to mi je najveća želja. Sve ostalo možemo sami, to smo pokazali. Da možemo da radimo mnogo, da smo posvećeni zemlji, narodu, da imamo dobre ideje i da možemo da ih sprovodimo u teškim vremenima. Ali mir ne zavisi samo od nas, za mir je potrebno dvoje.


POLITIKA