Mirno na barikadama, još uvijek bez odgovora Kfora :: Semberija INFO ::

 

Mirno na barikadama, još uvijek bez odgovora Kfora


Srbi na sjeveru Kosova i Metohije ušli su u deveti dan protesta na barikadama, zbog hapšenja sunarodnika. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom prištinske policije.

Bivšem policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću, koji je uhapšen u četvrtak, sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana, zbog navodnih ratnih zločina.

Ljekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze se takođe na barikadama na sjeveru KiM.

-Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimjerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda - kaže profesor doktor Zlatan Elek.

Podvlači da je “ovo odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci”.

- Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovdje sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mjesto ovde, ne povuku sa sjevera Kosova - poručuje doktor Elek.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku prištinske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a zbog čijeg hapšenja su Srbi sa sjevera KiM i podigli barikade.

- Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedjeljak predati vrhovnom sudu KiM zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv rješenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primjeni i na ovom području - rekao je Pantović.

Osim toga, Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtjev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice.

Zahtjev koji je Srbija uputila KFOR-u za povratak srpskih snaga bezbjednosti i dalje je bez odgovora. Misija je saopštila da Kfor ima kapacitet da omogući bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu Rezolucije 1244.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Prištini a i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voljeli, kao i da Srbija pripada ovom narodu. Kaže da je prethodnih dana moglo da se vidi puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na KiM.

(Glas Srpske)