Vučić: Pozivam Srbe sa Kosmeta da ne nasjedaju na provokacije :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Pozivam Srbe sa Kosmeta da ne nasjedaju na provokacije


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe i Albance na Kosmetu da očuvaju mir.

- Pozivam Srbe sa Kosmeta da ne nasjedaju na provokacije i da ostanu mirni - rekao je Vučić za RTS, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Istakao je da su na sjednici analizirali sve što se zbiva na Kosmetu.

- Događa se ono što smo najavili i juče. I iz tog međunarodnog aspekta imate dosta neistina. Na samom terenu jedan narod vodi tešku borbu za opstanak. Takozvana kosovska policija nema pravo uopšte da bude na sjeveru Kosmeta - kae Vučić.

Istakao je da ovdje riječ o pokušaju rješavanja "srpskog pitanja" na Kosmetu.

Naveo je da barikade niko nije naredio.

- Pozivam da Albanci puste nevinog čovjeka na slobodu. Takođe, Srbi ne treba da imaju problema sa KFOR-om i EULEKS-om, jer to Priština jedva čeka - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je cijeli dan imao kontakte sa predstavnicima iz EU, Brisela, pregovaračima.

- Dobio sam uvjeravanja da KFOR neće dozvoliti upad - rekao je Vučić.

Podsjećamo, situacija je zaoštrena nakon ulaska pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije na sjever Kosova, hapšenja dvojice Srba i današnjeg upada Rosu pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sjednici sa svojim bezbjednosnim strukturama najavio da će večeras poslati naoružane Rosu i ostale jedinice na sjever Kosova.

Mještani sa sjevera Kosova od juče su na barikadama nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića.


Tanjug / Glas Srpske