"Ne postoji srpski genom" Ministarka nauke Srbije reagovala na izjavu Boška Obradovića :: Semberija INFO ::

 

"Ne postoji srpski genom" Ministarka nauke Srbije reagovala na izjavu Boška Obradovića


Фото - РТС
Već "godinama" je u pripremi projekat koji bi trebalo sekvenciranjem genoma 1.000 pojedinaca da pokaže koje su kombinacije genetike tipične za određene populacije na Balkanu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je povodom kritika najave uvoza reproduktivnog materijala za vantjelesnu oplodnju da se takvom procedurom ne može uticati na promjenu genoma jer ne postoji “srpski” niti bilo koji drugi nacionalni genom.

Ona je za Politiku rekla da Balkan obiluje velikom raznovrsnošću gena jer je oduvijek bio podneblje velikih migratornih kretanja, i dodala da je “godinama” u pripremi projekat koji bi trebalo sekvenciranjem genoma 1.000 pojedinaca da pokaže koje su kombinacije genetike tipične za određene populacije na Balkanu.

– Kroz bioinformatičke analize saznaćemo kakve su tragove ostavile migracije na Balkanu. Biće to prilika da raskrstimo sa mitovima o našoj izuzetnoj nacionalnoj genetici. Svi mi na ovoj planeti smo jedinstveni i samim tim izuzetni – rekla je ona o projektu “1.000 genoma”.

Navela je da će to istraživanje doprinijeti saznanjima koje su bolesti nastale zbog specifične genetike populacije u regionu Balkana i dodala da se na osnovu toga može razviti najefikasniji lijek, ili planirati uvoz već postojećeg.

– Sekvenciranjem genoma može se saznati koje će se bolesti kod nekog sigurno ispoljiti, a za koje postoji velika verovatnoća. Na tom polju su najveća otkrića i tu je cijela medicina fokusirana, na kvalitetnu prognozu i dijagnostiku, na uzrok bolesti – naglasila je Begović.

Podsjetimo, vest da će se reproduktivni materijal za vantelesnu oplodnju uvoziti iz Španije izazvao je oštre polemike u javnosti, a među najglasnijima je tih dana bio lider Dveri Boško Obradović koji je tvrdio da vantjelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja, što su neki ocenili kao “fašističko ponašanje”.

– Prioritet je da donori budu Srbi. A Republika Srbija nije ni pokušala da uradi sve u okviru svojih granica. Otvaraju se bioetička pitanja. Propaganda rađanja dece van braka, da žene bez partnera mogu da se ostvare kao majke, propaganda surogat materinstva, usvajanje dece od strane homoseksualnih parova. Sve što tražimo je javna rasprava – rekao je tada Obradović i izazvao salve kritika, a najviše od strane domaćih poznatih ličnosti koje su se ostvarile kao majke upravo pomoću vještačke oplodnje, prenosi Blic.


​Srpska info