Brnabić: Na Kosovu će pobijediti mir, a ne Kurti :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Na Kosovu će pobijediti mir, a ne Kurti


BEOGRAD- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

-Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost - navela je Brnabić na Tviteru.

Ona je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Povelju UN.

-To su naše vrednosti. Ali, Kurtijeve vrednosti su sledeće: Briselski sporazum - ne postoji, Vašintonski sporazum - ne važi, Rezolucija 1244 - pretnja za Prištinu. Takođe, za njega su ljudska prava i vladavina zakona - zabranjivanje Srbima da glasaju, konfiskovanje njihove imovine i svakodnevna pretnja upotrebom brutalne sile - istakla je Brnabić.

Premijerka Srbije je citirala današnji Kurtijev tvit u kojem je naveo da “Priština ne želi konflikt, već dijalog i mir”.

-Međutim, činjenica je da sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD, vide za šta se on zaista zalaže i kakve su njegove vrednosti. To nisu ni mir, ni stabilnost - navela je Brnabić. Ona ističe da će mir preovladati i da Kurti neće uspjeti u svojim namerama.

-Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohušačkoj politici, pozivam na smirenje i strpljenje. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve, a to je mir - poručila je Brnabić.

Kurti je nešto ranije naveo da “pošto je pitanje registarskih tablica riješeno i izbori odloženi, kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju više nikakav izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju”.

-Predsjednik i premijerka Srbije su takođe zaprijetili vojnom agresijom, tražeći da će se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo konflikt, vecć dijalog i mir. Ali, želim da budem jasan: republika Kosovo ce se braniti, silovito i odlučno - naveo je Kurti na Tviteru.


​Tanjug / Glas Srpske