Pripadnici Rosu blindiranim vozilima upali na Gazvode, na barikadama mirno :: Semberija INFO ::

 

Pripadnici Rosu blindiranim vozilima upali na Gazvode, na barikadama mirno


BEOGRAD - Pripadnici specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova - Rosu upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, javlja RTS.

Oni su u krug Gazivoda upali sa dugim cjevima i oklopnim vozilima, istjerali čuvara koji mjeri nivo vode i poskidali srpske zastave.

Prema posljednjim informacijama, oni se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama.

Prema poslednjim informacijama na putu Mitrovica - Zubin Potok, prema punktu Brnjak, došlo je do velikog pokreta policijskih snaga, javlja dopisnik RTS-a. 

Jedan od radnika na brani izjavio je da je otišao na veliku branu na Gazivode da izmjeri nivo vode zbog kiše i da je tada vidio četiri ili pet pripadnika Rosu kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani.

-Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali - ispričao je radnik V.K. za Kosovo onlajn.

Naveo je da je na Gazivode otišao da izmjeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla.

-A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode - ispričao je radnik.

Prema njegovim riječima, pripadnici Rosu su htjeli da znaju ima li kamera na kućici, na šta je on rekao da ne zna, a potom su ga pitali “da li je ovo Kosovo ili Srbija”.

-Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam “voljno” i da bežim odavde - rekao je radnik.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obijavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije (Rosu) protivpravno upale na Gazovode.

-Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije - napisao je Petković na „Tviteru“.

Istakao je da „EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat“.

Inače, sjever Kosmeta je i dalje blokiran što od strane policije, što od strane građana koji su naviše lokacija kamionima i drugim vozilima postavili barikade.

Prva barikada je postavljena u mjestu Rudare iz pravca Prištine prema Raški.

Do punkta Jarinje postavljeno je više barikada.


Glas Srpske