Napeta situacija u Velikoj Hoči zbog zapljene 42.000 hiljade litara vina srpskoj porodici :: Semberija INFO ::

 

Napeta situacija u Velikoj Hoči zbog zapljene 42.000 hiljade litara vina srpskoj porodici


VELIKA HOČA - Pripadnici policije samoproglašenog Kosova nalaze se ispred domaćinstva Petrović u Velikoj Hoči gdje su došli s namjerom pljenidbe vina iz vinarije ove porodice.

Porodica je okupljena ispred ulaza u kuću odlučna u namjeri da spriječi pljenidbu, a njima su i mještani Velike Hoče. Porodica je okupljena ispred ulaza u kuću odlučna u namjeri da spriječi pljenidbu, a njima su i mještani Velike Hoče.

Milan Petrović, sin vlasnika vinarije "Petrović" bio je jedno vrijeme na krovu kuće, prijeteći da će skočiti ukoliko dođe do pljenidbe, dok je njegova žena legla pred točkove. Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, vlasnik vinarije Srđan Petrović vezan je za banderu ispred kuće.

Istakanje vina je prekinuto do nove odluke tužioca, javlja dopisnik RTS-a.

Mještani Velike Hoče i dalje su okupljeni ispred kuće Petrovića u znak protesta, odlučni da spriječe zapljenu. Prisutan je veći broj pripadnika policije samoproglašenog Kosova.

 Carinska služba samoproglašenog Kosova donijela je odluku o pljenidbi oko 42 tone vina i rakije u vlasništvu jedne od najstarijih velikohočanskih srpskih porodica - Petrović, koja se tradicionalno bavi proizvodnjom vina i rakija od grožđa.

Iz carinske službe je saopšteno da je Petrović osumnjičen za utaju poreza.

Srđan Petrović, koji je ranije danas razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, rekao je da je ponudio nagodbu carinskoj slžbi samoproglašenog Kosova, odnosno da plati kaznu za djelo koje mu se stavlja na teret.

Petković je saopštio da je situacija u Velikoj Hoči i dalje napeta i da je obaviješten da Rosu dolaze sa cisternom da zaplijene jednoj od najstarijih vinica Petrović 42.000 litara vina kao i da je „jasno da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti želi incidente.

Iz privremenih prištinskih institucija saopšteno je da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkriveno da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da je zbog toga zaplenjeno 42.000 litara alkohola.

U saopštenju se navodi da vlasnik radnje obavlja i dJelatnost proizvodnje alkoholnih pića "bez ovlašćenja carine" i da "nema registrovanu djelatnost u Agenciji za privredne registre", prenela je "Koha".

Takođe, dodaje se, da u istom selu rade dva ovlašćena preduzeća i da su u vlasništvu građana Srba sa Kosova i Metohije.

- Oni plaćaju sve zakonske obaveze. Postupanje nelegalnog poslovanja predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim privrednicima - piše u saopštenju.


Agencije / Glas Srpske