Dodik i Cvijanovićeva razgovarali sa Vučićem: Nastavak podrške Srbije :: Semberija INFO ::

 

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali sa Vučićem: Nastavak podrške Srbije


U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je prva zvanična posjeta Dodika i Cvijanovićeve nakon stupanja na dužnosti.

Dodik je nakon sastanka rekao je da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoje rješenje, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije.

Dodik je najavio zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije u decembru, u Banjaluci, na kojoj će biti operacionalizovani dogovoreni projekti.

Cvijanovićeva je poručila da bi željela da doprinese da odnosi između Srbije i BiH budu bolji.

- Na ovim novim pozicijama očekuju nas veliki izazovi. Željela bih da sa aspekta pozicije koju sada obavljam mogu da doprinesem da odnosi između dvije zemlje budu bolji i da se bolje razumijemo. Da li će se tako nešto desiti, to zavisi i od drugih, a ne samo od mene - rekla je Cvijanovićeva.
 
Vučić je rekao je da je dogovoreno da ove sedmice bude formiran tim predstavnika Srpske i Srbije za izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina u koji će biti uloženo desetine miliona evra.

Vučić je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te o nastavku pomoći Srbije opštinama u Republici Srpskoj i opštinama u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

- Riječ je o Drvaru, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju. Predsjednik Dodik je predložio još jednu opštinu, u Srpcu dogovorili smo da radimo Dom zdravlja - rekao je Vučić.