DIREKTOR FONDA PIO RS MLADEN MILIĆ: RADNA POSJETA PVA-U I PREDSTAVNIŠTVU RS U AUSTRIJI :: Semberija INFO ::

 

DIREKTOR FONDA PIO RS MLADEN MILIĆ: RADNA POSJETA PVA-U I PREDSTAVNIŠTVU RS U AUSTRIJI


Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić prilikom službenog boravka u Austrijskom penzijskom fondu u Beču, u čijoj organizaciji je održan međunarodni simpozijum na temu „Digitalizacija u kriznim vremenima – Booster za efikasnost i prilagodljivost?“ posjetio je i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem.

Tokom sastanka u razgovarano je o nastavku saradnje Fonda PIO RS i Austrijskog penzijskog fonda (PVA) u pogledu jednostavnije i lakše procedure za ostvarivanje prava naših građana koji se nalaze na privremenom radu u Austriji.

Podsjećamo, Fond PIO Republike Srpske i Austrijski penzijski fond (PVA) nedavno su postigli sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji.

Na sajti Fond PIO RS je navedeno da “obavještavaju osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom Fondu, a sada su osiguranici kod PVA, da su ova dva Fonda postigli dogovor i potpisali sporazum u vezi sa datumom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na starosnu penziju”.

Sporazumom, čije je potpisivanje realizovano uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, otklonjene su određene poteškoće koje su postojale u procesu ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su dio radnog vijeka proveli u Austriji.

Takođe, razgovarano je i o organizaciji posjete predstavnika Austrijskog penzijskog fonda Republici Srpskoj, koja bi trebalo da bude realizovana početkom naredne godine, a tiče se daljeg unapređenja poslovanja ova dva Fonda, prije svega elektronske razmjene podataka o činjenici života odnosno nastupa smrti korisnika prava na penziju i korištenja naših banjsko-rekreativnih kapaciteta za osiguranike PVA sa naših prostora.

U toku je priprema i tehničkog dijela sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka koji će nakon izvršenih testiranja početkom 2023. godine biti i potpisan na zadovoljstvo preko 9.000 korisnika ova dva Fonda, kao i samih Fondova.

Potpisivanjem ovog sporazuma preko 1.500 korisnika prava Fonda PIO RS koji žive na teritoriji Austrije i preko 7.500 korisnika Austrijskog penzijskog fonda koji žive u Republici Srpskoj od naredne godine neće biti više u obavezi da neposredno dostavljaju potvrde o životu na kraju tekuće godine kako bi im bila nastavljena redovna isplata penzija i u narednoj godini.