SRBIJA IMA NAJVIŠE KOŠNICA NA SVIJETU :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA IMA NAJVIŠE KOŠNICA NA SVIJETU


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Jelena Tanasković, izjavila je da je, zahvaljujući državnoj podršci, Srbija danas zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti, da se broj košnica i dalje kontinuirano povećava, a da prosječna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu koji je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Tanasković je ocijenila da je pčelarstvo posljednjih godina doživjelo snažan razvoj, da je med postao značajan izvozni proizvod Srbije i najavila da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare.

Tanasković je ukazala da je bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

Sem toga, istakla je, pčelari u Srbiji pored nacionalnih podsticajnih mjera, mogu da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koje Srbija realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, prenosi "Telegraf".

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović naveo je da država danas izdvaja više od sedam miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda.

(Telegraf)